Krš bez poljoprivrede i stočara, a piletina nam iz Poljske

Autor: Frane Šarić/VL , 28. listopad 2019. u 21:59
Sudionici konferencije u Šibeniku/D. Jaramaz/PIX

U Šibeniku održana prva međunarodna konferencija Projekt krš, proizvođači dramatično upozoravaju.

Područje krša predstavlja važan dio koji nije prepoznat, teški su uvjeti za opstanak, zabrinuti poljoprivrednici su u nemogućoj situaciju i prijeti im potpuni kolaps u poljoprivredi, stočarstvu i vinogradarstvu…

Dramatični apel za razumijevanje stanja na kršu i stanovništva koje na kršu i od krša živi, istaknuo je u uvodu prve međunarodne konferencije o kršu predstavnik poljoprivrednika Robert Čagalj. Zahvalivši ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na podršci poljoprivrednicima s krša u sklopu Projekta krš u organizaciji Agrobiza, opisao je da izostanak kreativne vizije niza poljoprivrednih politika kao i efikasne provedbe urušava poljoprivrede.

"Upropaštava ih se iako su resursi od neupitne dragocjenosti za ovu zemlju. Imamo sve manje stočara u zemlji u kojoj turizam raste, ali i uvoz. Plasiramo piletinu iz Poljske i janjetinu iz Rumunjske i opiremo se ekološkoj proizvodnji, dok naši ljudi idu u Irsku, Austriju. Poljoprivrednici su suočeni s trajnim uništenjem", istaknuo je Čagalj. I domaćin konferencije u Šibeniku, Goran Pauk, šibensko-kninski župan, naglasio je značaj krša u stočarstvu i poljoprivredi.

Ministrica Vučković, ističući da su i nacionalni parkovi u krškom području, naglasila je da podršku ljudima na kršu dokazuje i objava baš na konferenciji o produljenju zakupa zemljišta na 10 godina. "Trebaju nam i veliki i mali poljoprivrednici koji će promicati kvalitetu i ek proizvodnju. Kroz program ruralnog razvoja posebno podupiremo eko poljoprivredu na kršu", rekla je ministrica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close