Kriza u eurozoni popustila na početku godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 14:55
epa

‘Iako će službeni podaci o BDP-u vjerojatno potvrditi da je gospodarstvo eurozone u posljednjem kvartalu 2012. zabilježilo snažniji pad, izgledi su otada blago poboljšani.’

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni porastao je u siječnju treći mjesec zaredom, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci londonske istraživačke tvrtke Markit, ukazujući na smirivanje krize u 17-članom gospodarstvu na početku ove godine.

Skupni indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni, koji obuhvaća sektor proizvodnje i usluga, u siječnju je uvećan na 48,2 boda, sa 47,2 boda u mjesecu ranije, objavila je londonska agencija za prikupljanje i obradu tržišnih podataka.

Time je dosegnuo najvišu razinu u 10 mjeseci i osjetno poskočio u odnosu na najnižu razinu nakon krize od 45,7 bodova, na koju se spustio u listopadu lani. Preliminarni indeks svjedoči o nastavljenom padu aktivnosti u siječnju, kako u sektoru proizvodnje tako i usluga, ali po najnižoj stopi u 10 mjeseci.

Indeks menadžera nabave (PMI) za sektor proizvodnje u siječnju je uvećan na 47,5 bodova, što je njegova najviša razina u 10 mjeseci, sa 46,1 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. U sektoru usluga odgovarajući PMI iznosio je 48,3 boda i bio je za 0,5 indeksnih bodova veći u odnosu na prethodni mjesec. Također je na najvišoj razini od ožujka prošle godine.

Novi pokazatelji svjedoče o velikim razlikama među zemljama članicama eurozone, poglavito između njezinih dvaju najvećih gospodarstava. Tako je aktivnost u sektoru proizvodnje i usluga u Njemačkoj porasla po najvišoj stopi u posljednih godinu dana, dok su francuske kompanije zabilježile najveći pad aktivnosti od ožujka 2009.

"Preliminarni PMI za siječanj upućuje na ocjenu da je kriza u gospodarstvu popustila na početku 2013. Iako će službeni podaci o BDP-u vjerojatno potvrditi da je gospodarstvo eurozone u posljednjem kvartalu 2012. zabilježilo snažniji pad, izgledi su otada blago poboljšani s obzirom da je u siječnju zabilježen najslabiji pad poslovnih aktivnosti od prošlogodišnjeg ožujka", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson komentirajući najnovije podatke.

Komentirajte prvi

New Report

Close