Neće vam se svidjeti kako HUP vidi 2013. godinu

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2012. u 13:35
Thinkstock

Ako je suditi prema očekivanjima poslodavaca i poduzetnika okupljenih u HUP-u, a koji su članovi različitih tijela i organa HUP-a, 2013. će i dalje biti vrlo teška.

Hrvatska udruga poslodavaca provela je istraživanje "Poslovna očekivanja HUP-a u 2013. godini". Istraživanje je provedeno među članovima tijela i organa Udruge i njime je obuhvaćen 321 član HUP-a. Prenosimo dio istraživanja, koje u cijelosti možete pročitati u četvrtak u prilogu Poslovnog dnevnika 'Poslovna očekivanja 2013'.

2013: možemo li bolje?

Ako je suditi prema očekivanjima poslodavaca i poduzetnika okupljenih u HUP-u, a koji su članovi različitih tijela i organa HUP-a, naredna će godina i dalje biti vrlo teška. Naime, očekivanja pokazuju da najveći dio sugovornika u istraživanju  (55,4 posto) smatra kako će stanje u idućoj godini biti približno isto stanju kakvo je zabilježeno u tekućoj godini. Ako imamo na umu da su ovu godinu označili vrlo lošom, pa i znatno lošijom od prošle 2011. godine, onda se nadodaje kako će se teško opće stanje u gospodarstvu nastaviti i dalje. Za iduću godinu 38 posto sudionika istraživanja očekuje da će opće stanje u gospodarstvu biti lošije od onog zabilježenog u ovoj godini.

Drugim riječima, percepcija stanja, ali i očekivanja su prilično negativni, što samo po sebi može biti i upozoravajući signal nositeljima izvršne vlasti. Samo se šest posto poslodavaca i poduzetnika u ovom istraživanju izjasnilo da u idućoj godini očekuje malo bolje stanje od ovog zabilježenog u 2012. Pri tom se uočava da niti jedan sudionik istraživanja ne smatra da će stanje biti znatno bolje. I u ovom slučaju “balance score” znatno preteže na negativnoj strani. Najslabija očekivanja za iduću godinu zabilježena su među poduzetnicima iz Slavonije (46 posto ih smatra da će opće gospodarsko stanje u idućoj godini biti još lošije) i Dalmacije (44 posto). Manje su pesimistične njihove kolege iz sjevernojadranske regije (30 posto) i središnje Hrvatske (37,3 posto). Zanimljivo je da se poslovni pesimizam smanjuje s povećanjem broja zaposlenih. Tako među malim tvrtkama bilježimo skoro polovicu “pesimista” (48,3 posto je onih koji smatraju da će opće gospodarsko stanje iduće godine biti malo ili znatno lošije nego ove godine).

Među sugovornicima koji dolaze iz srednjih poduzeća taj se udio smanjuje na 36,7 posto, dok je najmanji udio zabilježen među velikim poslodavcima (29,2 posto). Posljedično, najveći udio onih koji očekuju djelomice bolje stanje je među velikim tvrtkama (8,3 posto, prema 6,7 posto među srednjim i 3,4 posto među malim poslodavcima).Graditeljstvo je ponovo sektor s najpesimističnijim pogledom na poslovne okolnosti u našoj zemlji ( u ovom slučaju u smislu poslovnih očekivanja u idućoj godini). Svaki drugi sugovornik iz ovog sektora smatra da će stanje iduće godine biti još lošije nego u ovoj. Slijede poslodavci iz trgovine, kao i iz usluga i prijevoza kojih po dvije petine (40 posto) smatra da će naredna godina biti lošija.  Najmanje loša očekivanja zabilježena su među poslodavcima iz industrije (35,5 posto) i turizma (33,3 posto). Ujedno je sektor turizma i najoptimističniji. Naime, 16,7 posto sugovornika iz ovog sektora u istraživanju očekuje da će iduća godina biti djelomično bolja od ove godine. Očekivanja u vezi s uvjetima investiranja znatno su optimističnija od onih zabilježenih za opću gospodarsku situaciju. Zabilježeno je 27,7 posto sugovornika koji očekuju bolje uvjete za investiranje u idućoj godini.

Ovo je ujedno prvi kriterij u kojemu je “balance score” skoro neutralan (za razliku od ostalih kod kojih je znatno pretezala negativna strana). Ako bismo poslovna očekivanja u odnosu na uvjete investiranja mogli uvjetno označiti kao investicijski potencijal, odnosno investicijski optimizam, onda se uočavaju sljedeći zanimljivi nalazi: najveći investicijski potencijal/optimizam zabilježen je u turizmu (40 posto), među velikim poduzetnicima (33,3 posto) i u sjevernojadranskoj regiji (44 posto). U takvom situacijskom okruženju, vrlo je teško očekivati investicijski optimizam, sam po sebi. Izvršna će vlast morati posegnuti za vrlo opipljivim stimulansima investitorima, bilo stranim ili domaćim, a kako bi se na podlozi javnih, ali na krilima privatnih investicija poticao održiv rast i razvoj gospodarstva. Sveukupno gledano, percepcija općeg stanja u gospodarstvu je vrlo negativna (školskim riječnikom rečeno “mršava dvojka”), a očekivanja od nadolazeće godine su i dalje vrlo nepovoljna (preko jedne trećine ispitanika smatra da će biti još lošije, a preko pola da će se zadržati ovakvo stanje koje su prethodno označili kao jako loše).

Hrvatska udruga poslodavaca

Komentari (1)
Pogledajte sve

šta Đuro kaže?Nadan?[emo_plazi]

New Report

Close