Krive državu što hotelima prijete stečaji

Autor: Marija Crnjak , 15. rujan 2009. u 22:00

Iduća bi sezona, upozoravaju hotelijeri, mogla biti i gora od ove, u kojoj predviđaju gubitak od barem 200 milijuna kuna

Prihod od turizma u ovoj godini bit će najmanje pet posto manji nego u prošloj godini, što iznosi oko 400 milijuna eura, dok će hoteli biti u gubitku barem 200 milijuna.

Hoteli će pritom ostvariti 10 posto manje prihoda nego lani, turistički apartmani sedam posto, dok će u plusu biti kampovi i privatni smještaj koji su u ovoj sezoni povećali i broj noćenja, izračun je Hrvatske udruge hotelijera (HUH). S obzirom na okolnosti krize, turistička kretanja za Hrvatsku su u ovoj sezoni iznad očekivanja, no zahvaljujući gotovo isključivo inicijativi privatnih investitora koji su prema ocjenama HUH-a u kriznoj sezoni napravili bitan pomak u povećanju kvalitete ponude. Međutim, zbog pada prihoda koji će za hotelsku industriju biti na razini od najmanje deset posto mnogi će hoteli biti dovedeni pred stečaj. Stoga će u pitanje doći priprema iduće sezone koja bi mogla biti ista, ali i mnogo teža od ove, upozorili su na konferenciji za novinare u utorak predstavnici HUH-a. “Da nam je tko u proljeće kazao da ćemo ostvariti ovakav rezultat, bili bismo i prezadovoljni. No, bojimo se dobrih rezultata jer bi oni mogli biti alibi za daljnje ignoriranje sektora turizma od države koja nije napravila gotovo ništa da nam u ovoj sezoni olakša poslovanje. Ukidanje viza za Ruse i smanjenje naknade ZAMP-a i HRT-a ne zove se rasterećenje sektora koji još ima znat, no veći PDV od konkurencije i bezbroj parafiskalnih nameta”, izjavio je predsjednik HUH-a Franco Palma. Udruga će Ministarstvu i Vladi ponoviti zahtjeve za povećanjem konkurentnosti, odnosno smanjenjem poreznih stopa, reprogramiranjem kredita i smanjenjem parafiskalnih nameta. HUH traži da se izradi dubinska analiza sektora.

Jako Andabak, vlasnik lanca hotela Blue Sun, upozorio je da su rezultati sezone bolji od očekivanja zahvaljujući dobrim dijelom novim investicijama, i to onima koje su kasnile. “To onda mnogo govori o tome kad će početi nove investicije, koje se nekako trebaju i vraćati. Problem nelikvidnosti u hotelima je golem i očekujemo da će mnoge tvrtke zbog toga dospjeti pred stečaj”, upozorava Andabak. Anđelko Leko, većinski vlasnik HUP-a, procijenjuje da će gubitak hotela biti duplo veći od lanjskih 100 mil. kuna, a tvrdi da mnogi poznati hoteli ovih dana traže način da isplate plaću. Leko je najavio i osnivanje novoga interesnog udruženja radi rješavanja problema u sektoru. “Ne najavljujemo bune, već zajedničko istupanje koje će nam pomoći da riješimo probleme. Očekujemo da se pridruže i drugi sektori poput poljoprivrede te banaka. Hrvatski turizam ima perspektivu ostvarivati ne sedam, već 10 mlrd. eura prihoda, no država ne čini ništa da se to ostvari”, kaže Leko i procjenjuje da se oko turizma u Hrvatskoj “vrti” oko 250.000 radnih mjesta.




Komentirajte prvi

New Report

Close