“Kriva je percepcija da osobe s invaliditetom nisu radno sposobne”

Autor: Vladimira Senčar Perkov, direktorica Upravljanja i razvoja ljudskih resursa, INA, Promo , 24. svibanj 2018. u 09:43
Foto: Press

Prilikom rasporeda na radna mjesta posvećuje se posebna pažnja specifičnim potrebama radnika s invaliditetom, a zaposleni su na različitim radnim mjestima u Ininim djelatnostima i poslovnim funkcijama sukladno svojim profesijama i obrazovanju.

INA uvijek spremno podržava projekte čiji je cilj pomaganje osjetljivim skupinama, posebice kada je u pitanju poštivanje različitosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom. To je ovu kompaniju koja je predana društveno odgovornom poslovanju učinilo jednim od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva i pouzdanim partnerom društvu u cjelini.

Kriva je percepcija da osobe s invaliditetom nisu radno sposobne, a također je nužno prevenirati institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te poticati njihovu samostalnost, neovisno življenje i povećanje kvalitete života. Vjerujemo kako ćemo bogatim iskustvom koje imamo pomoći da se i kroz ovu Inicijativu privatnog sektora za mlade koju je pokrenula Hrvatska udruga poslodavaca mladim osobama olakša ulazak u svijet rada. Smatramo kako je poseban fokus potrebno staviti upravo na stjecanje početnog radnog iskustva, a prakse u vodećim kompanijama u zemlji su odličan početak. Osim toga, projekt „Iskustvo zlata vrijedi“ jedinstven je u Hrvatskoj te nam je čast i ove godine sudjelovati u njemu i senzibilizirati poslovnu zajednicu i javnost o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Zapošljavanje osoba s invaliditetom djeluje pozitivno na njihovo psihofizičko stanje, a pravo na rad temeljno je ljudsko pravo te se osobe na taj način osjećaju korisno i mogu pridonositi zajednici.

Prilikom rasporeda na radna mjesta posvećuje se posebna pažnja specifičnim potrebama radnika s invaliditetom, a zaposleni su na različitim radnim mjestima u Ininim djelatnostima i poslovnim funkcijama sukladno svojim profesijama i obrazovanju. Pri zapošljavanju osoba s invaliditetom u Ini nema diskriminacije i zapošljavaju se na radna mjesta koja odgovaraju njihovom obrazovanju i vještinama, pri čemu se naravno u obzir uzimaju posebne potrebe radnika s invaliditetom. Samo u Ini zaposleno je više od 100 osoba s invaliditetom. Jasno je da dolaskom u Inu postaju sastavni dio našeg velikog tima u kojem su svi zaposlenici ravnopravni te imaju jednake mogućnosti, a njihova prava i obaveze uređeni su odredbama Kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i drugim relevantnim aktima. Također, kompanija osigurava određen dio sredstava potrebnih za njihove aktivnosti te provodi različite projekte i inicijative usmjerene na njihovu dobrobit i zdravlje, kao što su programirani aktivni odmor i medicinski programirani aktivni odmor.

INA je potpisnik Povelje o raznolikosti te svakodnevno gradi i živi kulturu raznolikosti i uključivanja jer smo svjesni da gradeći kulturu u kojoj se zaposlenici osjećaju prihvaćeno, poštovano, uključeno i povezano osiguravamo veći učinak, kao i pozitivno, uspješno i poticajno radno okruženje. U skladu s tim kreirana je strategija raznolikosti i uključenosti (Diversity&Inclusion) u sklopu koje provodimo različite aktivnosti osvješćivanja menadžmenta i zaposlenika o važnosti uključivanja i raznolikosti te kreiranja kulture gdje se razlike među zaposlenicima ne samo poštuju, nego i cijene.

Osim toga, kroz brojne projekte i inicijative, u Ini nastojimo djelovati i pomoći pružanjem prakse za srednjoškolce i za studente, ali i za ostale osobe kojima praktično radno iskustvo može pomoći, poput osoba s invaliditetom.

Posebno bismo istaknuli i našu uspješnu suradnju sa studentima kroz različite projekte i programe kao što je Growww putem kojeg zapošljavamo pripravnike i omogućujemo im kvalitetan profesionalni razvoj. Važno je za istaknuti kako je Ini i ove godine uručen MAMFORCE certifikat, priznati standard kvalitete, kojim se kompanijama potvrđuje visoka razina kompetencija u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim resursima. INA je prepoznata kao organizacija koja uspješno organizira posao i radno okruženje uz poštivanje načela ravnoteže između profesionalnog i privatnog života te jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja.

Uz to, INA je potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda i u sklopu toga se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije. U tom pogledu već dugi niz godina njeguje se tradicija izrade nefinancijskog korporativnog izvješća, čija je izvrsnost potvrđena i nagradom Green Frog koju je Deloitte Hrvatska uručio Ini za najbolje izvješće o održivom razvoju.

U Ini smo spremno otvorili vrata mladim obrazovanim stručnjacima. Vjerujemo da su prijenos znanja i iskustva koji prakticiramo u kompaniji garancija naše, ali i njihove uspješne budućnosti. Ponosni smo na sve što činimo za mlade koji dolaze na tržište rada i spremno ćemo podržati sve slične inicijative.   

Komentirajte prvi

New Report

Close