Krenuo lov na udjele u novom Agrokoru

Autor: Jadranka Dozan , 03. rujan 2018. u 13:00
Povjerenik Fabris Peruško/ Tomislav Miletić/PIXSELL

Američki sud priznao je lex Agrokor kao insolvencijski postupak, ali je oko pune primjene nagodbe suzdržan.

Za mnoge dionike slučaja Agrokor, pogotovo one zadužene za pravni aspekt nagodbe, i ovo je ljeto itekako bilo radno.

Ipak, sa srpanjskim izglasavanjem i nepravomoćnim rješenjem o nagodbi medijski je naboj malo splasnuo, ali na raznim frontovima stvari se ponovno zahuktavaju. Izvanredna uprava inicirala je nekoliko smjena. Predstavnici dobavljača tražili su sazivanje hitne sjednice Vjerovničkog vijeća u prvom redu zbog pitanja vezanih uz retail biznis koja ih najviše zabrinjavaju (Konzumovi ugovori o najmovima, poslovanje Konzuma BiH i Velpro-Centra), i oko čega su nezadovoljni radom uprave. Povjerenik Fabris Peruško i zamjenica mu Irena Weber su, pak, zajedno sa Sberbankovim Maksimom Poletajevim, prošli tjedan bili na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Usto, povjerenik je TS-u dostavio odgovore svog pravnog tima na 90-ak žalbi, čime su kompletirani papiri za Visoki trgovački sud koji bi za nekih dva mjeseca trebao donijeti konačan pravorijek o pravomoćnosti rješenja o nagodbi.  Istodobno, već neko vrijeme na terenu su prilično aktivni strani investitori koji igraju na potvrdu nagodbe.

Tako se već ističu ponude otkupa budućih udjela (tzv. depozitarnih potvrda) vjerovnika Agrokora koji bi sutra trebali participirati u vlasničkoj strukturi novog Agrokora. Priliku u slučaju Agrokor tako su prepoznale neke kompanije s brokersko-investicijskim platformama kojima su insolvencijski postupci, nelikvidna imovina i rizični dugovi uža specijalnost. Jedan od takvih specijaliziranih financijskih butika je i britanska kompanija IlliquidX Limited. 

Ponude u ovoj fazi jako variraju, posljednje kotacije kreću se oko 35-40 posto, a među financijašima se računa da bi uskoro mogle biti i osjetno više. Istodobno, aktivni su i predstavnici velikih međunarodnih investitora, koji mahom ciljaju na veće vjerovnike kod kojih je po nagodbi predviđena ta vrsta namirenja. Iza njihova angažmana uglavnom se iščitavaju "strateškiji" motivi i klijenti, pa oni o opciji otkupa s vjerovnicima vode izravne razgovore. Jedno od najzvučnijih imena koje se u tom kontekstu spominje je Bank of America Merrill Lynch. "Ali, ima i drugih velikih igrača, s raznih strana", ističe jedan svjedok aktualnih komešanja oko Agrokora. U financijskim se krugovima i uz diskonte koji su trenutno u opticaju napominje kako je "sve to rana faza, daleko od realizacije transakcija".

A koliko god u poslovnim krugovima prevladava mišljenje da VTS neće dovesti u pitanje potvrdu pravomoćnosti nagodbe, ona to još ipak nije, što barem hipotetski znači neizvjesnost i rizik, kaže jedan financijaš. Među ostalim, dobar dio tih vjerovnika Agrokora danas je ipak pod manjim stresom nego npr. lani. Da skore prodaje iole većih razmjera, barem kad su posrijedi američki investitori, nisu baš izgledne, neki financijaši argument vide i prošlotjednom ročištu za puno priznavanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u SAD-u. Agrokor je, naime, u srpnju podnio taj zahtjev (i to prema Poglavlju 15 američkog Stečajnog zakonika) radi zaštite od pravnih radnji namirenja od strane imatelja obveznica, što je dug koji se tretira prema zakonima SAD-a.

Pojednostavljeno, američki sud priznao je lex Agrokor kao insolvencijski postupak, ali je oko pune primjene nagodbe zasad ostao suzdržan. Dok Wall Street Journal prošlotjednu odluku suca opisuje kao "setback" za multinacionalni bankrot hrvatskog prehrambenog i maloprodajnog diva" i plan restrukturiranja vrijedan milijarde dolara, u Agrokoru tvrde da je "američki sud odlučio priznati postupak IU, a odluka o priznanju uslijedit će kada Agrokor podnese ispravljeni zahtjev za priznanjem, što se očekuje idućeg tjedna".

Time će nagodba dobiti učinak u SAD-u u odnosu na imovinu Agrokora koja se tamo nalazi, kažu u kompaniji. Sud je, dodaju, "predvidio jednu iznimku u priznanju a koja će se odnositi na dug za koji je nadležno englesko pravo, jer je sudac odbio upustiti se u odlučivanje o engleskom pravu dok tamošnji sud pravomoćno ne odluči o priznanju postupka IU u Engleskoj". No, takva iznimka, ističu, ne bi trebala imati nikakav praktičan učinak. Kako je postupak priznat u Engleskoj, vjerovnik ne tamo bi mogao tražiti namirenje a slijedom toga niti se namiriti u Americi, objašnjenje je Agrokora za taj pravni labirint.

S rješavanjem pravnih labirinta trenutno se bavi i Visoki trgovački sud RH. Od ukupno 90-ak žalbi (i zahtjeva za ispravcima) one najglasnijih i najmoćnijih oponenata problematiziraju nagodbu i tehnički i strukturno, , suštinski. Od struke su već ocijenjene kao velika kušnja za VTS. No, usput se neizostavno stalno provlače i priče o "pritiscima" na sud. Kako neke žalbe imaju i više od sto stranica pravne argumentacije (ona Adris grupe čak 150 stranica), a i brojne druge se mjere desecima stranica, pred VTS-om je svakako golem posao. Upravo zbog opsega i kompleksnosti predmeta tvrdi se da su VTS-u žalbe na uvid dane već po isteku žalbenog roka (23. srpnja).

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (6)
Pogledajte sve


Dajte više ugasite taj Agrokor i idemo dalje. Ovo je već lakrdija, ionako neće opstati. Ako propadaju poznati britanski i američki moćni lanci, tko je mali loše vođeni Agrokor da preživi.

Zasto ugasiti zlatnu koku ???

Kujac…


Ipak, misljenja sam da ce se ova nagodba potvrditi i da ce dionicari dobiti samo odstetu.

ma dobit će da ne napišem što…..

Dajte više ugasite taj Agrokor i idemo dalje. Ovo je već lakrdija, ionako neće opstati. Ako propadaju poznati britanski i američki moćni lanci, tko je mali loše vođeni Agrokor da preživi.

New Report

Close