Krenulo odvajanje otpada, gradovi koji ga ne omoguće bit će kažnjeni

Autor: Ante Pavić , 25. srpanj 2014. u 11:53
Aleksandra Čilić, v.d. načelnica Sektora za zaštitu okoliša i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer/D. Višnjić/PIXSELL

Zacrtani ciljevi su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, a jedan od ključnih elemenata je uspostava primarne selekcije.

Svi gradovi i općine od jučer su obvezni da stanovnicima omogućiti selektivno prikupljanje otpada.

"Odvajanje otpada je krenulo i više nema odgađanja", rekao je pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer predstavljajući terenske nalaze inspekcije povodom uvođenja primarne selekcije. Prema tom nalazu, od 556 jediniica lokalne samouprave, njih 89 nije donijelo nikakav plan gospodarenja otpadom. Gradovi i općine koji nisu uveli primarnu selekciju dobit će nalog da dostave popis aktivnosti koliko reciklažnih dvorišta, zelenih otoka i spremnika za otpad na javnim površinama i na kućnom pragu građana planiraju postaviti.

 

89lokalnih

uprava još nema plan gospodarenja otpadom

"Tražit ćemo i precizne rokove, kao i kako planiraju financirati te aktivnosti. Jedinice lokalne samouprave koje se ogluše na taj nalog snosit će zakonske sankcije", objasnio je Heffer, dodajući da će gradovima i općina koji takve zahtjeve dobiju dati rok od 6 tjedana za odgovor prije pokretanja sankcija koje iznose od 100 do 300 tisuća kuna. U Ministarstvu ne smatraju da uvođenje selekcije otpada ipak uspjeh, pozivajući se na usporedne podatke po kojima obaveznu primarnu selekciju provodi 71,6 posto gradova i općina, dok je u isto vrijeme prošle godine neki oblik primarne selekcije provodilo tek 39,5 posto. Aleksandra Čilić, v.d. načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kazala je da je Fond u posljednjih godinu dana u 293 grada i općine sufinancirao projekte primarne selekcije vrijedne gotovo 400 milijuna kuna.

"To je 10 puta više nego u istom razdoblju godinu ranije", kazala je Čilić. Gradovi i općine stanovnicima moraju omogućiti razvrstavanja sedam iskoristivih komponenti otpada: papir, metal, staklo, plastika, tekstil, problematični otpad i glomazni otpad. Odvojeno skupljanje dužni su osigurati kroz zelene otoke, reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje na kućnom pragu. Do kraja 2018. Hrvatska treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Ciljevi koji su zacrtani su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, a za što je jedan od ključnih elemenata uspostava primarne selekcije, pored sanacije postojećih odlagališta otpadom i izgradnje centara za gospodarenje otpadom. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Znaju ljudi šta treba raditi.
Ali nismo mi iz bedakove hiže doma pa da razvrstavamo otpad đabe.
Otpad predstavlja vrijednost kada se razvrsta.
Neka plate pa ćemo razvrastavati!

Pero7, vidi se da si iz Dalmacije.

Pojedine županije i gradovi su izdresirale svoje građane u razvrstavanju.

No, Zagrebuto ne uspijeva. Zato predlažem prilog na dnevniku HRT -a
NA KOJEM ĆE LJUDIMA POKAZATI – ŠTO MORAJU RADITI- jer pojma nemaju i neda im se.

New Report

Close