Krenula podjela 28 milijuna kuna od koncesija

Autor: Marija Crnjak , 07. listopad 2013. u 10:42
Ministar turizma Darko Lorencin/P. Macek/PIXSELL

Bespovratne potpore za gradnju tematskih parkova, javnih golf igrališta…

Gotovo četiri godine nakon donošenja Zakona o turističkom zemljištu Vlada je donijela odluku o raspolaganju novcem od koncesija za turističko zemljište, a Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj za financiranje turističke infrastrukture.

Tvrtke naknade za koncesiju uplaćuju od 2011., a kako doznajemo u Ministarstvu, na računu u koji ide dio ubrane naknade trenutačno je 28,3 milijuna kuna. Temeljem Odluke o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma, koju je donijela Vlada 26. rujna, Ministarstvo turizma otvorilo je program Fond za razvoj turizma u 2013. Bespovratne potpore dodjeljivat će se za gradnju višenamjenskih objekata, objekata sportsko-planinskih turističkih odredišta, tematskih parkova, javnih golf-igrališta… Novac je namijenjen za investicije te za izradu projektne dokumentacije i one za kandidiranje projekata na fondove EU. Nisu posrijedi profitabilne investicije, no važne su za destinacije i privlačenje investitora.

Ulaganje 60-ak milijuna kuna, koliko se godišnje planira ubrati od koncesija, može generirati i do 300 mil. kn investicija. Ministarstvo sufinancira do 80% troškova projekta, a vrijednost projekta koji se kandidira za novac EU ne smije biti manja od 7,5 mil. kn, stoji u natječaju koji je otvoren do 4. studenoga. Novac se povlači s privremenog računa koji se treba pretvoriti u Fond za turizam. Fond se nije mogao formirati prije nego što se potpišu ugovori o koncesijama. Aktualni Zakon primijenjuje se tek djelomično jer se planiraju bitne izmjene u koncesijama za zemljište u kampovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close