Kreditne unije – rješenje za poduzetnike

Autor: HUP , 26. lipanj 2014. u 21:59
Zeljka Pirija - Benakovic, predsjednica Hrvatske udruge kreditnih unija. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Postati financijska podrška mikropoduzetnicima.

U cilju jačanja financiranja malog gospodarstva putem kreditnih unija pokrenuto je niz inicijativa preko HUP-a i njezine pridružene udruge  Hrvatske udruge kreditnih unija koja okuplja15 članica – kreditnih unija, s više od 50.000 članova – fizičkih osoba i obrtnika i ukupnom aktivom većom od 500.000.000 kn.

Kreditne unije, članice HUKU, posluju u deset županija RH, a počele su djelovati preoblikovanjem štedno-kreditnih zadruga u kreditne unije temeljem Zakona o kreditnim unijama iz 2007. godine, čime je započet i proces usklađivanja poslovanja postojećih štedno-kreditnih zadruga s pravnom stečevinom EU. Danas su Kreditne unije u potpunosti  usklađene s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se, između  ostalog, propisuju maksimalne efektivne kamatne stope u poslovanju s građanima i transparentnost uvjeta kreditiranja.

U nastojanju da se riješi problem pristupa poduzetništva prema kapitalu,Kreditne unije danas su u aktivnoj komunikaciji sa relevantnim tijelima države kroz HUP, pri čemu su i predložile mogućnosti za  bolji razvoj tržišta mikrofinanciranja (malih trgovačkih društava i start-upova) u RH. U narednom razdoblju nastojat će se da se Kreditne unije pozicioniraju kao jedan od oblika financijske podrške mikropoduzetnicima i svim kategorijama stanovništva koje potrebe za financiranjem ne mogu ostvariti u bankarskom sustavu. Preduvjet za to je kvalitetan zakonski okvir uz uređivanje postojećeg tržišta bez prisutnosti "sivih zona". Danas je tržište kreditnih unija najrazvijenije u SAD-u, Kanadi i Južnoj Koreji, ali i u EU zemljama kao što su Velika Britanija, Irska i baltičke zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close