Kreću pregovori oko aranžmana za Grad u Gradu

Autor: Suzana Varošanec , 06. ožujak 2019. u 22:01
Natječaj je trajao do 1. ožujka/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Za projekt je odabrana tvrtka Eagle Hills iz Emirata, kojoj je na čelu veliki građevinski poduzetnik, zbog referenci na sličnim projektima, npr. Beograd na vodi i Burj Khalifa, jedne od najvećih svjetskih građevina.

Ponude francuskog Bouygues Batiment Internationala i Eagle Hillsa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zadovoljavaju uvjete javnog poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu” u Zagrebu, tzv. Manhattana na području Zagrebačkog velesajma i hipodroma.

Treća ponuda ne zadovoljava, a izbor je Eagle Hills i to zbog dokazanih referenci u kontekstu potreba zagrebačkog projekta. Priopćili su to iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ističući impresivne kvalifikacije i dokazano iskustvo oba ponuditelja koji su stavili tešku zadaću pred Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere.

Ono je, pak, rukovođeno činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora koja će ga učiniti privlačnim te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje. Naglašavaju da projekti portfelja Eagle Hillsa tretiraju cjelovite urbane zone te u dostavljenim referencama dokazano imaju izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti, posebice urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast.

Kao sljedeći korak najavljuje se dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kojim se izražava namjera pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji prethodi sklapanju ugovora, nakon čega je izgledno uključivanje središnje države za davanje suglasnosti za konkretni aranžman.

Težak zadatak

Impresivni ponuđači
Iza Eagle Hillsa su investitori iz Abu Dhabija koji stoje i iza projekta 'Beograd na vodi', a na čelu je poduzetnik Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties, u čijem je vlasništvu Burj Khalife i Dubai Malla. Bouygues Batiment International, pak, članica je konzorcija koji je koncesionar Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

To, to, nije nam dovoljno gotovo 15 milijardi kuna duga grada Zagreba, hoćemo jooooš!

New Report

Close