Kreću pregovori o plaćama, Pavić ne bi o traženih 15%

Autor: Jadranka Dozan , 04. listopad 2017. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada traži rješenje i za problem zaštitnog dodatka, cjelovito rješenje do kraja godine, kaže ministar rada.

Pregovori sa sindikatima javnih službi o temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) počinju idući tjedan, a nadležni ministar Marko Pavić uvjeren je da će, kao i kod državnih službi s kojima su oni već u tijeku, završiti na vrijeme.

Kad je riječ o TKU, na vrijeme znači do 1. studenoga, nakon čega slijede pregovori oko granskih ugovora, koji se trebaju zaključiti do 1. prosinca.Dok je dio sindikalista izrazio sumnju da je Vlada namjerno otezala početak pregovora, ministar kao razlog ističe složenu proceduru vezanu uz utvrđivanje reprezentativnosti sindikata. Kako bilo, sindikati su kao jedan od (početnih) zahtjeva najavili povećanje plaća od 15,2%, što oni, doduše, smatraju tek vraćanjem na razinu 2008. u smislu odnosa prosječnih plaća u javnim službama i ostatku gospodarstva. Kolika je u tome zona pregovaranja i što o početnim apetitima misli druga pregovaračka strana, ministar nije htio komentirati. Ostavit će to za same pregovore, rekao je, ističući da već ovogodišnje dizanje plaća dva puta po dva posto (a sa studenimm još dva) znači više od dvije milijarde kuna povećanja proračunskih izdataka za plaće u javnim i državnim službama u 2018.

I u vezi s problemom zaštitnog dodatka na mirovine za dio zaposlenih kojima se tzv. drugi mirovinski stup (uveden 2002.) nije stigao kapitalizirati u dovoljnoj mjeri, Pavić je tek uopćeno rekao da Vlada traži rješenje i za njih, ali i za sve koji dolaze. Cjelovito rješenje, kaže, bit će doneseno do kraja godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close