Kreće s radom burza električne energije

Autor: Darko Bičak , 29. listopad 2015. u 22:00
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Jurica Galoić/PIXSELL

Početak rada CROPEX-a posljednji je korak liberalizacije tržišta el. energije.

Početkom studenoga kreće s radom Hrvatska burza električne energije (CROPEX). Kako je na konferenciji CROPEX-a u četvrtak istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, početak rada burze posljednji je korak liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj.

Istaknuo je da će liberalizacija utjecati na cijene kao što je bilo kod goriva, odnosno da će se trgovati po najpovoljnijoj cijeni, što će utjecati i na cijene za kućanstva. CROPEX se u četvrtak predstavio potencijalnim članovima burze, a to bi trebali biti domaći i strani proizvođači i trgovci strujom.  Službena valuta burze bit će euro. U Hrvatskoj je registrirano 17 operatera električnom energijom, od kojih je njih 10 aktivno.

Silvio Brkić, direktor CROPEX-a, istaknuo je kako je burza, koju su u svibnju prošle godine osnovali regulatori tržišta energije HROTE i HOPS, sklopila partnerstvo s burzom Nord Pool Spot, najvećim burzovnim subjektom sjevera Europe, što će joj pomoći da zauzme status regionalnoga lidera. Brkić objašnjava da bi CROPEX trebao znatno olakšati rad trgovcima električnom energijom jer će prilikom kratkoročnog trgovanja imati središnje organizirano mjesto trgovanja za dan unaprijed i neće morati razmišljati hoće li im prodana energija biti plaćena jer će taj rizik na sebe preuzeti burza.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Burza je dogovrena otvoriti krajem 2013…
neodgovornost je ključnja riječ od 45 do danas

New Report

Close