Kreće papirnata bitka s utajivačima poreza

Autor: Marija Brnić , 24. listopad 2014. u 09:47
Thinkstock

Hrvatska će razmjenjivati podatke o računima u bankama u 50-ak zemalja OECD-a.

Utajivačima poreza koji novce sklanjaju na račune u drugim zemljama i Hrvatska će pokušati doskočiti povezivanjem i razmjenom informacija o računima u bankama koje imaju hrvatski građani u pedesetak zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ministru financija Borisu Lalovcu Vlada je odobrila da u ime Republike Hrvatske potpiše poseban, tzv. Mnogostrani sporazum o automatskoj razmjeni informacija o financijskim računima. Razmjena informacija između zemalja potpisnica sporazuma trebala bi zaživjeti najkasnije do rujna 2017. Dotad bi razmjenom trebali biti obuhvaćeni svi novi računi otvoreni od 1. siječnja 2016. te postojeći računi fizičkih osoba velike vrijednosti koje su banke održavale od 31. prosinca 2015. godine.

Nešto je fleksibilniji rok za postojeće račune građana s manjim iznosima i za račune poduzeća, za koje, ovisno o tome kada je utvrđeno da je riječ o računu o kojem se izvješćuje, razmjena počinje najkasnije od rujna 2018. U međuvremenu potpisnice trebaju osigurati zakonsku podlogu za provedbu međusobne razmjene podataka, prema zajedničkim standardima i uz osiguranje povjerljivosti podataka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close