Kreće obnova sedam varaždinskih gradskih vrtića

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2013. u 11:16
Guliver/Thinkstock

Uskoro će se objaviti natječaj za energetsku obnovu Gradskih bazena, što će također donijeti znatne uštede u varaždinskom proračunu.

Raspisano je javno nadmetanje za pružanje energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava skupa zgrada dječjeg vrtića „Varaždin“ i I. osnovne škole, priopćeno je iz Grada Varaždina. Za obnovu prema principima energetske učinkovitosti spremno je tako ukupno devet objekata: dječji vrtići Kozarčeva, Trakošćanska, Biškupec, Koprivnička, Aleja,  Gortanova, Dravska,  te stara zgrada i nova zgrada s dvoranom I. osnovne škole.

Natječaj je objavljen na stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, a procijenjena vrijednost objave  je oko 7 milijuna kuna. Model energetske obnove javnih zgrada, kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, zamišljen je tako da, nakon što su izrađeni projektni zadaci (plaća ih Ministarstvo), troškove ulaganja u objekt snosi ponuditelj odabran na javnom nadmetanju, dok se vlasnik zgrade obvezuje isplatiti ostvarenu uštedu tijekom ugovornog perioda. Riječ je o uštedi od najmanje 30 posto, a investicija se isplaćuje nakon najviše 14 godina, stoji u priopćenju.

O detaljima natječaja, koji završava otvaranjem ponuda 4. travnja, na prigodnoj konferenciji za novinare govorili su varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević."Posljednji gradski vrtić napravljen je 80-ih godina prošlog stoljeća i nakon toga nije bilo ozbiljnijih ulaganja u gradske vrtiće. Pred nama je prvi ozbiljniji zahvat koji će podići standard za naše najmlađe, ali  i označiti početak pojačanog ulaganja u vrtiće. Važan je i gospodarski aspekt – nadamo se da će se na natječaj javiti lokalne tvrtke i da će ovi poslovi obnove pokrenuti  gospodarska ulaganja",  rekao je gradonačelnik Habuš.

Prema izračunima, godišnje se u svim tim objektima za sve energente i vodu trošilo 1.082.917,28 kuna. "Napravljen je model temeljem kojeg će se obnoviti fasade, krovovi i stolarija,   međutim analize su jasno pokazale da će, nakon uštede energenata, ostati prostora i za obnovu sanitarija, kuhinja, svega što vrtićima treba da bi bili kvalitetno opremljeni. Uz ogromni benefit da ćemo obnoviti svih 7 gradskih vrtića bez financijskog opterećenja proračuna, važno je da u Varaždinu konačno kreću investicije vrijedne oko 7 milijuna kuna. Kad se tome pridodaju i ulaganja na razini županije, također prema modelu energetske efikasnosti, riječ o ukupno21 milijun kuna. Radi se o velikim sredstvima koja će itekako pomoći našem gospodarstvu, osobito građevinskom sektoru", istakla je zamjenica Martinčević.

Uskoro će se objaviti natječaj za energetsku obnovu Gradskih bazena, što će također donijeti znatne uštede u varaždinskom proračunu, ističe se u priopćenju. Grad Varaždin također je, prvi u Hrvatskoj, za energetsku obnovu prijavio i zgradu varaždinskog HNK te četiri povijesne zgrade u sklopu Gradskog muzeja: varaždinski Stari grad, Kulu stražarnicu, palaču Sermage i palaču Herzer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close