Kreće izgradnja energane

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2015. u 11:19
Foto: http://www.lika-online.com

Sasvim je izvjesna gradnja novog proizvodnog pogona u Gradu Gospiću.

Sasvim je izvjesna gradnja novog proizvodnog pogona u Gradu Gospiću. Potvrđeno je to potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji još jedne građevinske parcele u Zoni poslovnih namjena “Smiljansko polje”. Ovim su znatno su povećani izgledi za nastavak ulaganja i otvaranje radnih mjesta na području Gospića. Rekao je to između ostaloga gradonačelnik Petar Krmpotić na sastanku s predstavnicima slovačko-hrvatske tvrtke „Energana Gospić 1“ d.o.o. za proizvodnju električne struje i topline, čije je sjedište u Korenici.

Vlasnik tvrtke Marian Peciar zahvalio se na kooperativnosti i profesionalnom odnosu Gradske uprave, što bi uskoro uz nova ulaganja trebalo rezultirati izgradnjom kogeneracijskog postrojenja snage 5 MW. Nakon potpisivanja Ugovora upriličen je obilazak parcele novog gospodarskog kompleksa u Zoni poslovnih namjena “Smiljansko polje”, gdje je gradonačelnik Petar Krmpotić pojasnio neke detalje ovog projektu.

'Ovdje je riječ o parceli površine 1.3 ha na kojoj će investitori graditi energanu i toplanu. Kako smo čuli dio struje prodavat će HEP-u, a viškove pretvarati u toplinsku energiju i prodavati je. Sustav je potpuno ekološki i u radu će koristiti šumsku sječku. U sklopu budućeg kompleksa izgradit će se i staklenici za uzgoj povrća koji će se grijati iz vlastite toplane. Osobno sam sretan zbog svega ovoga jer će se angažirati domaća operativa i otvorit će se radna mjesta pa Grad Gospić ovom projektu daje punu potporu. Ne želim prejudicirati neke detalje, ali mogu reći da smo u visokoj fazi pregovora za prodaju zadnje preostale parcele u Poslovnoj zoni površine 7 ha, pri čemu bi investitori trebali otvoriti još više radnih mjesta, zaključio je gradonačelnik Ktmpotić.

Slovački investitor će u buduća postrojenja energane uložiti od 12 do 14 milijuna eura i u prvoj fazi otvoriti najmanje 15 radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close