Kreće isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 17:26
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovo je prva mjera iz Programa za ruralni razvoj koja je raspisana i prije odobrenja Programa od strane Europske komisije, a odnosi se na fizičke i pravne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo poljoprivrede na današnjoj je konferenciji za novinare najavilo dvije mjere pomoći poplavljenim područjima tijekom katastrofalne poplave u svibnju ove godine, čime je nastavljen kontinuirana skrb za poljoprivredne proizvođače koji su tijekom proljeća nastradali u poplavama. 

Ministara Tihomir Jakovina objavio je na konferenciji da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas, 01. listopada 2014., započinje s isplatom 9,34 milijuna kuna temeljem Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenima poplavama za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu.  Ova će sredstva bit isplaćena za 598 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, a odnose se na ukupno 3.557,09 hektara na kojima su satelitskim snimcima na dan 26. svibnja 2014. godine utvrđena da su bila poplavljena.

Osim ove mjere, Ministarstvo poljoprivrede na današnjoj je konferenciji najavilo da će u petak, 03. listopada 2014., biti objavljen natječaj za Podmjeru 5.2 iz Programa ruralnog razvoja – „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“ za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ovo je prva mjera iz Programa za ruralni razvoj koja je raspisana i prije odobrenja Programa od strane Europske komisije, a odnosi se na fizičke i pravne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su prijavile štetu Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta i koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva. 

 – Pozivam proizvođače da se javljaju našim uredima u kojima će moći dobiti sve informacije vezano za natječaj i procedure. Moram podsjetiti da je Ministarstvo poljoprivrede od svibnja do danas kontinuirano plaćalo i vodilo brigu o veterinarskoj skrbi životinja na poplavljenom području,  plaćali smo i organizirali tarupiranje i uništavanje korova na površinama, a samo za osiguravanje hranidbe životinja država je platila oko  6 milijuna kuna, izjavio je ministar Jakovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close