Kreće 8 projekata od 2,4 mlrd. kn, pa 5 za 5,2 mlrd. kn

Autor: Darko Bičak , 12. veljača 2013. u 13:48
Neki od JPP projekata

Natječaj za JPP za Trg pravde bi trebao biti raspisan u ožujku, a potpisivanje ugovora očekuje se u prosincu.

Ove godine započeti će realizacija osam projekata javno-priovatnog parnterstva (JPP) teških ukupno 2,4 milijarde kuna (320 milijuna eura), najavio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva na Otvorenom danu Centra za praćenje poslovanja u energetskom sektoru (CEI) u ponedjeljak u Zagrebu.

Vrdoljak očekuje da će se tijekom ove i iduće godine ukazati interes za dodatnih više destaka projekata u svim sektorima javne i državne uprave. Najznačajniji je projekt, kako je predstavljeno, Trg pravde u Zagrebu koji će objediniti veliki broj zagrebačkih sudova. Radi se o projektu na Črnomercu vrijednom 1,3 milijarde kuna čije bi projektiranje i gradnja trebali trajati pet godina. Očekuje se da natječaj za JPP bude raspisan u ožujku, a najbolji ponuđač bi trebao ugovor potpisati tijekom prosinca. Drugi značajni projekt je bolnica u Varaždinu s vrijednošću od 300 milijuna kuna. Natječaj za nadogradnju i rekonstrukciju postojećeg bolničkog kompleksa bi trebao biti objavljen također tijekom ožujka, a samo potpisivanje ugovora se očekuje početkom jeseni. Putem javno-privatnog partnerstva će se graditi i nova Neuropsihitijatrijska bolnica u Popovači koja će procjenjuje se stajati 124 milijuna kuna.

U prostoru nekadašnje Tvornice duhana Zagreb u centru glavnog hrvatskog grada, trebao bi za 2,5 godine niknuti novi Hrvatski povijesni muzej. Radi se o projektu teškom 126 milijuna kuna. Ministarstvo kulture je naručitelj i za JPP projekt Hrvatskog državnog arhiva u vrijednosti od 138 milijuna kuna. Ostala tri projekta odnose se na niz škola u Varaždinskoj i Istarskoj županiji te u Gradu Dubrovniku. Vrijednost tih, ukupno 15 škola je 421 milijun kuna. Svi ugovori će se odnositi na rok od 25 godina korištenja objekta. Iz CEI-a su najavili da je u pripremi još pet projekta teških 5,24 milijarde kuna koji bi mogli biti u realizaciji krajem ove ili naredne godine. Radi se o KBC-u Rijeka vrijednom 2,25 millijardi kuna, a u tom gradu se planira i nova knjižnica i Muzej suvremene umjetnosti za 300 milijuna. Budući zatvor u Šibeniku težak je 920 milijuna. Planira se i izgradnja 78 škola po cijeloj zemlji kao i gradnja više domova za starije i nemoćne. Komentirajući novi HDZ-ov gospodarski program Vrdoljak im je poručio "kako porezno opterećenje treba smanjiti, ali tek kad se popravi šteta učinjena u zadnjih 20 godina".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Srbija traži 750 inžinjera za tvornicu čipova :

Srbija traži 750 inženjera za tvornicu čipova

a Hrvatska gradi Trg pravde , Muzej i Arhiv…, za 2.400.000.000,00 kn.

Sve dublje padaju .

Potrošiti će 2.400.000.000,00kn .

Gradit će Trg pravde , Muzej i Arhiv …

JPP ?

Zaboravili su kako su završili dosadašnji projekti JPP.

Nema nama pomoći .

New Report

Close