‘Kraljev grudobran’ donio je čak 126 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od 2012. do 2015. grad posjetilo 250.000 fanova Igre prijestolja, a ostvarili su 1,4 milijuna noćenja.

Zahvaljujući snimanju HBO-ove Igre prijestolja u Dubrovniku, koji u seriji glumi Kraljev grudobran, grad pod Srđem obišlo je gotovo četvrt milijuna turista više nego inače, koji su potrošili 126 milijuna eura u razdoblju od 2012. do 2015., priopćio je Ekonomski institut. Jedan od najpopularnijih serijala u svijetu Igra prijestolja, adaptacija Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina, u Dubrovniku se počela snimati 2011. Samo u SAD-u šestu sezonu (u tijeku je sedma) u prosjeku je pratilo oko 25 milijuna gledatelja, a ta je popularnost Dubrovniku donijela “izrazito pozitivne turističke rezultate”.

Naime, od 2012. do 2015. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je godišnje oko 60.000 turista, fanova serije. Tijekom cijelog analiziranog razdoblja najjužniju županiju je zbog snimanja posjetilo 244.415 turista više koji su ostvarili 1,4 milijuna više noćenja, potrošivši pritom 126 milijuna eura.

Zaključak je to znanstvenog rada ‘Učinci filmske industrije na turizam: Igra prijestolja i Dubrovnik’ Marine Tkalec, Ivana Žilića i Vedrana Rechera s EIZ-a objavljenog u stručnom časopisu International Journal of Tourism Research. Iz EIZ-a zaključuju da se bogata dubrovačka baština sjajno uklopila u srednjovjekovni kontekst serije, što je podiglo globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i potaknula turističku potražnju. Dodaju i da su takve evaluacije važne za ocjenu isplativosti ulaganja javnog novca u privlačenje filmske produkcije u Hrvatskoj, umjesto uobičajenih površnih i nedovoljno stručnih analiza.     

Komentirajte prvi

New Report

Close