Kralj piletine stao uz Čačića, Končar promijenio dres

Autor: Ana Blašković, Saša Paparella , 05. studeni 2015. u 11:47
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Pojedinačno je najviše donirao Milan Šečković, niti jedna pravna osoba nije donirala 200.000 kuna, što je maksimum koji zakon tolerira.

Stefano Vlahović, Hrvat koji se obogatio u Rusiji u trgovini piletinom, donirao je 30.000 kuna listi Uspješna Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića. Taj u svjetskim okvirima uspješan hrvatski poduzetnik jedan je među relativno puno sponzora te liste. A kako su na njoj Radimir Čačić, Ivo Josipović i Slavko Linić, ima podjednak broj sponzora iz Zagreba, Rijeke i Varaždina. Radimir Čačić osobno nije donirao, iako građani to mogu činiti do svote od 30.000 kuna, no njegova je nekadašnja tvrtka Coning poduprla kampanju sa 17.000 kuna.

 

30tisuća

kuna Stefano Vlahović donirao je listi Uspješna Hrvatska

Od poznatijih sponzora, koncern Agram Dubravka Grgića dao je Uspješnoj Hrvatskoj 40.000 kuna, od čega je Jadransko osiguranje dalo 20.000 kuna, a Euroagram i Agram life osiguranje po 10.000 kuna. Dubravko Grgić je otprije povezan s Ivom Josipovićem, na lanjskim predsjedničkim izborima bio mu je najveći donator, tada mu je preko osiguravajućih drušatva Agram, Euroherc i Jadransko osiguranje uplatio 150 tisuća kuna. Inače, Grgić je tijekom sudskog postupka Ivi Sanaderu posvjedočio da je nekadašnji premijer od njega tražio 100 tisuća eura za kampanju koje mu ovaj nije htio dati. Od riječkih tvrtki, listu Uspješne Hrvatske sa 10.000 kuna pomogao je Ruting, uvoznik honde u RH. Najviše sponzora, njih 432, financijski je podržalo kampanju HDZ-a na parlamentarnim izborima.

 

Roglić

Ne želim se svrstati ni lijevo ni desno, moja profesija je – poduzetnik

Zaključno sa 30. listopadom, oni su pomogli stožernoj stranci desnice s ukupno 2,5 milijuna kuna. S druge strane, SDP je podržalo svega desetak sponzora, od toga samo jedna tvrtka.  Jedan od izdašnijih financijera HDZ-a postao je Nenad Končar, čija je tvrtka Oštra stina, registrirana u zagrebačkoj  Jurišićevoj ulici, na planini Kamešnici pokraj Trilja prije nekoliko godina podigla 65 milijuna eura vrijedan vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata, što je bila najveća investicija u obnovljive izvore energije na jednome mjestu u RH. Zanimljivo je da je druga tvrtka obitelji Končar, Kermas ulaganja, ranije donirala SDP, pa je nejasno da li je obitelj u ovih par godina promijenila ideološke zasade ili je riječ o nekom drugom, opipljivijem razlogu.

Glavni sponzor HDZ-a ove su godine Scorpion nekretnine, tvrtka u vlasništvu Milana Šečkovića dala je 100.000 kuna. Otkako je morao prestati s organiziranjem izbora ljepote, Šečković se prebacio u neke druge biznise, u širokom rasponu od prerade perja do nekretnina. Većina tvrtki s kojima je vlasnički povezan ugašena je posljednjih godina, i u onima aktivnima teško je nekoga dobiti na telefon, no očito je procijenio da bi mu 100.000 kuna uloženih u možebitnog mandatara nove vlade moglo pomoći u stabiliziranju poslovanja. To je ujedno najveća pojedinačna donacija na ovim izborima, niti jedna pravna osoba nije donirala 200.000 kuna, što je maksimum koji zakon tolerira.  

 

100tisuća

kuna Scorpion nekretnine Milana Šečkovića dale su HDZ-u

Vlasnik Orbica Branko Roglić odlučio je na nedjeljnim parlamentarnim izborima pomoći dvije koalicije stranaka: Most nezavisnih lista s 50.000 kuna te Uspješnu Hrvatsku Ive Josipovića i Radimira Čačića, kojoj je dao 20.000 kuna. Branko Roglić bio je jedan od većih Josipovićevih donatora iz vremena predsjedničkih izbora, njegovu je kampanju tada pomogao sa 100 tisuća kuna. "Dosta mi je jednih i drugih pa sam rekao idemo probati s trećom opcijom. Petrov je u Metkoviću napravio točno ono što je potrebno državi. Drugi se plaše rezova jer su sigurni da će njima izgubiti izbore i razočarati birače", kaže Roglić. "Ne želim se svrstati ni lijevo ni desno, moja profesija je – poduzetnik. Pozdravljam svakog tko će smanjiti poreze jer nama nasušno treba ravnoteža između realne ekonomije i javne potrošnje, a ne da kao do sada godišnje nam dug raste za dvije milijarde eura", objašnjava vlasnik Orbica.

Osim Mosta, Roglić kaže da je financijski podupro i Josipovićevu stranku Naprijed Hrvatska, koja je u koaliciji Uspješna Hrvatska s Radimirom Čačićem, sa 50.000 kuna. "I on je obećao da će smanjiti broj županija, sve su to ljudi koje treba plaćati", kaže. Na pitanje što želi postići financiranjem manjih stranaka čije su šanse slabe da osvoje vlast Roglić odgovara da bi "idealna bila situacija da nijedna velika stranka neće moći sama sastaviti Vladu bez pomoći malih stranaka te da njihov uvjet za to bude upravo implementacija programa".

 

50tisuća

kuna donirala je HDZ-u Oštra stina Nenada Končara

Tradicionalni sponzori političkih stranaka su građevinari, pa tako HDZ-u tvrtka Sanac daje 50.000, a Mešić com 20.000 kuna. I jedina tvrtka koja je donirala SDP, Hvar iz Samobora, također je iz građevinskog sektora. Od ostalih stranaka, zapažena je donacija tvrtki Crodux plin i Crodux derivati, koji su Orahu donirali ukupno 150.000 kuna, s objašnjenjem da se i jedni i drugi protive bušenju Jadrana. Stranka Pametno privukla je pak donacije nekih viđenijih aktera ekonomske scene kao što su analitičar Velimir Šonje i bivša ministrica financija Martina Dalić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Što veća donacija veća lopina.

nakon Čačića, postati će kralj kostiju od piletine

Svaka čast za Roglića i Most!

New Report

Close