‘Krajnje je vrijeme da hrvatski poduzetnici zaštite svoje brendove’

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2013. u 17:54
Press foto

U organizaciji Poslovno – inovacijske agencija Republike Hrvatske (BICRO), glavnog partnera za transfer tehnologije u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN), održana je radionica na temu „Zaštitimo hrvatske brendove prije ulaska u EU“.

U organizaciji Poslovno – inovacijske agencija Republike Hrvatske (BICRO), glavnog partnera za transfer tehnologije u Europskoj poduzetničkoj mreži (EEN), održana je radionica na temu „Zaštitimo hrvatske brendove prije ulaska u EU“.

Svrha radionice bila je upoznati sudionike s pravima koja proizlaze iz žiga, a naročito žiga Zajednice (tzv. Community Trademark – CTM žig) koja vrijede na teritoriju cijele Europske unije te pravovremeno prenijeti znanje o mogućnostima korištenja prava Europske unije, ali i o potencijalnim rizicima koji uslijed proširenja tih prava na RH nakon ulaska u EU mogu nastati prvenstveno za poduzetnike-nositelje ranijih prava u Republici Hrvatskoj koji nisu pravovremeno zaštitili svoje proizvode.

Radionica je izazvala velik interes javnosti budući je zaštita žiga osobito bitna u današnje vrijeme jer Republika Hrvatska uskoro postaje dijelom jedinstvenog europskog tržišta, na kojem će hrvatski poduzetnici morati pronaći svoje mjesto među jakom konkurencijom i osigurati prepoznatljivost svojih proizvoda i usluga. Stručnjaci iz područja zaštite intelektualnog vlasništva sa prisutnima su podijelili svoja znanja i iskustva, te ukazali na prilike i probleme s kojima se poduzetnici – nositelji prava na žig susreću prilikom ulaska u EU.

„Krajnje je vrijeme da poduzetnici koji nisu zaštiti svoj žig pokrenu postupak zaštite istog kako bi nesmetano nastavili poslovanje koristeći svoj brend i nakon ulaska Hrvatske u EU“ istaknuo je Goran Zeković, voditelj EEN-a ispred BICRO-a i hrvatski ambasador EU IPR Helpdeska.

Sudionici radionice imali su prilike čuti više o načinu registracije žiga koje je prezentirala Katarina Kompari, zastupnica za žigove i patente iz ZMP IP-a.:

„Svaka registracija prava intelektualnog vlasništva, ne može i ne smije biti svrha sama sebi, već se mora osvijestiti kao korak prema zaštiti/sigurnosti vlastitih prava na tržištu prema drugim subjektima. Činjenica da će Republika Hrvatska postati članicom EU nosi sa sobom praktične posljedice za nositelje prava intelektualnog vlasništva. Promišljanje o vlastitim pravima izvan teritorija Republike Hrvatske je i do sada bila nužnost, a sada postaje stvarnost obzirom da će žig Zajednice neminovno zahtijevati daleko zahtjevnije uključivanje nositelja prava u sagledavanju vlastite pozicije unutar zaštićenih prava trećih osoba.“

Na radionici je predstavljen i Vodič za pretraživanje žigova izrađen od strane Europskog IPR Helpdeska kojeg je uz Gorana Zekovića, uredio i prilagodio Vedran Đidara, također hrvatski ambasador EU IPR  Helpdeska.

 „Postoji više besplatnih baza za pretragu žigova koje smo na ovoj radionici nastojali približiti poduzetnicima koji možda nisu ni svjesni kako lako i brzo mogu doći do informacije o istima. Iz tog razloga smo dali prioritet prilagodbi Vodiča za pretraživanje žigova te se nadam kako će isti biti poticaj poduzetnicima da uvrste zaštitu žiga u svoje poslovno-strateške planove.“  izjavio je Đidara.

Komentirajte prvi

New Report

Close