Krajem 2012. hrvatski BDP pao više od 2 posto?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 09:12
Ilustracija

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine, a procjenjuje se da je gospodarstvo palo po najvećoj stopi u više od dvije godine.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u četvrtom kvartalu oslabilo 2,3 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 2 do 2,7 posto. Pokažu li se procjene točne, to bi značilo da se recesija produbila, s obzirom da je u trećem tromjesečju gospodarstvo palo za 1,9 posto. Ujedno, bio bi to najveći pad BDP-a od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je također skliznuo 2,3 posto.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. godine. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni „Dugotrajna recesija u potpunosti je iscrpila privatni segment gospodarstva, osobito realni, koji ujedno prolazi kroz proces restrukturiranja. To se, dakako, osjeća na tržištu rada, gdje je došlo do daljnjeg rasta nezaposlenosti i pada realnih plaća, odnosno smanjivanja raspoloživog dohotka. Uz to, poprilično visoki pesimizam i potrošača i proizvođača negativno utječe na potrošnju, proizvodnju te investicije“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Stopa nezaposlenosti dosegnula je početkom ove godine najvišu razinu u 10 godina, zbog čega se smanjuju raspoloživi dohodak i osobna potrošnja. A slabost domaće potražnje negativno utječe na industrijsku proizvodnju, koja je lani pala četvrtu godinu zaredom, i to za 5,5 posto, što je njezin najveći godišnji pad od 2009.

„Podaci za posljednje tromjesečje 2012. godine ukazuju na ubrzavanje pada industrijske proizvodnje i trgovine na malo, koja je oslabila za 5,8 posto. Istovremeno je zadržan trend snažnog pada aktivnosti u građevinskom sektoru. Stoga u četvrtom lanjskom kvartalu očekujemo ubrzavanje pada BDP-a u odnosu na treći“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Nedostatak investicija i slaba kreditna aktivnost također negativno utječu na gospodarstvo „Nastavlja se slabost kreditiranja i za potrošnju i za investicijsku aktivnost, jer nema potražnje za kreditima ni kod stanovništva, ni kod poduzeća. Fiskalna konsolidacija, razduživanje privatnog sektora i neizvjesnost glavni su nepovoljni utjecaji na gospodarstvo“, navodi se u anketi.

Pozitivno je na domaće gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecao samo rast izvoza „No, izvoz, koji će i u posljednjem tromjesečju i na godišnjoj razini, zabilježiti pozitivan doprinos BDP-u nedovoljan je da bi zaustavio nepovoljne trendove“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prodajem glavu! Živim u Hrvatskoj, pa mi ne treba

Situacija u državi nam je takva da narod daje oglase da prodaje vlastite bubrege.

Eto neki dan čojk stavio da prodaje bubreg i to za kolko ono, 40… 50… iljada eura. Ja se tome stvarno ništa ne čudim. Samo čekam oglase tipa:

– Prodajem lijevo oko na koje sam jako malo treptao. Škiljio nanjeg nisam nikad a ne znam ako sam se tri puta u životu zagleda unešto. Nikad mi ništa unjeg upalo nije a vid mi je takav da kad mi neko stavi izvod iz banke na 300 metara, ja vidim da sam u minusu.

– Prodajem lijevu nogu. Dolje malo izgrebana (igro sam nogomet) ali oko bedra ka nova. Koža očuvana a dlakavost umjerena. Palac mi malo bježi na unutra al to ostalo tako još od poroda, doktor me vuko za palac kad me izvlačio van. Svi ostali prsti besprijekorni. Koljeno malo kvrgavo pa noga nije za keramičare i sve one koji kleče.

– Prodajem glavu. Živim u Hrvatskoj i vidim da mi ovdje glava i ne treba. Lijevo uvo klempavo a desno ko u Jul Brinera. Kosa ko u Bred Pita. Mozak školovan al znanje neupotrebljeno. Brada mi je malo izvučena na van, al nebrintese neće kiša padat u usta jer mi je nos malo veći pa dođe ka nadstrešnica.
net


Nije to mala stvar, nakon četiri godine recesije uspijeti je dodatno produbiti. Potrebno je pažljivo makroekonomsko planiranje za tako nešto.

Idemo “naprijed”, jos dublje u provaliju… ova vlada mora instantno dati ostavku,
potrebna nam je tehnicka vlada koja mora poduzeti drasticen i hitne mjere stabilizacije. 75% ljudi nema dovoljno za mjesec, masa jedva moze pojesti mesni obrok, broj beskucnika je eksplodirao, inflacija raste a socijalna slika se urusava.

Imam osjecaj da nas ceka pdv 27%, jer “treba osigurati place”(jasno, drzavnim jaslicarima). Vladina projekcija rasta ove g bit ce pad od barem 1% cini mi se. I opet ce proracun biti kratak bar za 1.5% GDPa.

Nije to mala stvar, nakon četiri godine recesije uspijeti je dodatno produbiti. Potrebno je pažljivo makroekonomsko planiranje za tako nešto.

New Report

Close