Kraj radničkog dioničarstva, ali tko su veliki vjerovnici?

Autor: Suzana Varošanec , 31. srpanj 2017. u 08:26
Tvrtka računa i na priliv od prodaje projekta u Radničkoj cesti procijenjenog na oko 20 mil. eura/Jurica Galoić/PIXSELL

Viadukt od stečaja dijeli sezona godišnjih odmora u pravosuđu, proglašen bi mogao biti 20. kolovoza.

Nijedna građevinska tvrtka nije tako brzo išla nizbrdo kao Viadukt, zbog čega je ta kompanija i jedinstven slučaj. Usporedbe radi valja podsjetiti na Konstruktor.

Splitska se tvrtka već četiri godine bori protiv stečaja i još uvijek je u prethodnom postupku u kojem se ispituju stečajni uvjeti. No, za razliku od Viadukta koji zove upomoć državu da se uključi i mirnim putem riješe 4 sudska i arbitražna spora – iz tog financijskog priliva Viadukt vidi mogućnost za deblokadu računa što je odlučujući uvjet i za nastavak poslovanja tvrtke tijekom očekivanog stečaja, Konstruktor je od javnih naručitelja projekata u cestogradnji nedugo dobio zakašnjelu isplatu.  

Njezin značaj, pak, relativno je mali za poslovanje u današnjim uvjetima u odnosu na primjerice 2012., tvrde poznavatelji. Ali, budući da je riječ o 15-ak milijuna kuna, zanimljivo je da novac još nije isplaćen tvrtki i radnicima. Prema našim izvorima privremeni stečajni upravitelj tome se protivi zato što bi novac, ako bi se isplatio u stečaju, poslužio za ravnomjerno namirenje svih stečajnih vjerovnika, a ne samo radnika. Od stečaja, a nakon što je obustavljen predstečaj, izgleda da Viadukt dijeli sezona godišnjih odmora u pravosuđu koja je u tijeku.

Tržišni akteri nagađaju da će do stečaja doći oko 20. kolovoza. Uprava Viadukta na čelu s Damirom Kezeleom, neslužbeno se doznaje, intenzivno priprema prijedlog stečajnog preustroja kojim bi se u Viaduktu, obzirom da planira velikim vjerovnicima ponuditi ulazak u vlasništvo, zatrlo radničko dioničarstvo. No, smanjeni opseg poslova i broj radnika jedini je način da se sačuvaju reference Viadukta i ugovoreni poslovi, a za sada ih s iznimkom Njemačke obavljaju partneri iz poslovne zajednice i kooperanti.

S druge strane, navodno je cilj Uprave da se kroz stečaj namire radnici u cijelosti. U kompaniji sa značajkom propalog radničkog dioničarstva i radnička potraživanja su visoka te, doznajemo, s razlikom plaća unazad nekoliko godina u skladu s pravima iz Kolektivnog ugovora premašuju 150 mil. kuna. A to nije konačni iznos. Uz priliv iz prodaje vlasničkog udjela u MZLZ-u u vrijednosti između 7 i 10 mil. eura, te realizaciju naplate iz arbitražne nagodbe za Libiju (ugovor Nalut – Ghadames u Libiji, koji vodi međunarodna odvjetnička kuća Mayer Brown), Viadukt računa i na priliv od prodaje projekta u Radničkoj cesti procijenjenog na oko 20 mil. eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vi svi dobro dobro znate – da u strukturi dugovanja za plaće – ONAJ RADNIČKI DIO- kad ga već spominjete – nije tako značajan .-..KOLIKO STANJE DUGOVANJA PREMA UHLJEBIMA , koji su
ovdje grijali stolice .- iz redova HDZ-a godinama, jer znamo- kako je VIADUKT dobivao poslove
i da je bio donator te stranke……..
Znači- raščišćavaju se stari računi- obzirom da više nema klanjanja politici HDZ – već su na redu
grubi tržišni uvjeti …no, partneri su tu…. i to ne bezvezni…

LOŠE, LOŠE

New Report

Close