Kraj nadzora, sada još Schengen i euro

Autor: Gordana Grgas , 26. ožujak 2013. u 22:01
Zoran Milanović s gostom iz Bruxellesa, Štefanom Füleom/PIX

Odgovarajući na pitanja na Vernu Fuüle poručio da EK još pregovara s Ceftom da Hrvatska ne izgubi preferencijalni trgovinski režim.

Više nema razloga za nastavak monitoringa nad Hrvatskom, objavio je jučer povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle, a smatra i da nema nijedne prepreke za ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije 1. srpnja.

"Svi postavljeni uvjeti su ispunjeni ili će to uskoro biti," rekao je na sjednici hrvatske Vlade gdje je predstavio završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine (tržišno natjecanje, pravosuđe i temeljna prava, te  pravda, sloboda i sigurnost). Hoće li to biti dovoljno da Njemačka i Danska, pitali su ga na predavanju koje je održao na Veleučilištu Vern, dovrše na vrijeme ratifikaciju pristupnog ugovora? "Očekujem debatu, a na kraju očekujem jasnu većinu za ulazak Hrvatske", odgovorio je. Ocijenio je da je Hrvatska prošla dug i rigorozan proces (aplicirala je 2003., pregovori su počeli 2005., a završeni su krajem 2011.), spremna je za članstvo i zaslužuje čestitke. No, budući da joj je cilj ulazak u schengenski režim te uvođenje eura, a sudjeluje i u europskom semestru (novom sustavu ekonomske koordinacije unutar EU), posao ne staje.

Podsjetio je i da u 2013. možemo povući 655 mil. eura iz strukturnih fondova, ali da pazimo na prioritete i moguće zloupotrebe. Iz publike su pitali i kako stoje pregovori koje Europska komisija vodi u ime EU sa članicama Cefte oko budućeg trgovinskog režima, što je posebno važno za hrvatske izvoznike kad uđemo u Uniju. "Pregovori teku glatko – negdje više, a negdje još ima posla oko specifičnih proizvoda", odgovorio je, dodavši kako im je stalo da Hrvatska ne izgubi preferencijalni trgovinski režim s tradicionalnim partnerima u regiji. Što se tiče stava EU oko gradnje pelješkog mosta, što je također bilo pitanje iz publike, povjerenik je bio suzdržan: "Sve opcije se proučavaju. Možda je rješenje most, a možda nešto drugo". Do ulaska u EU Hrvatska još ima obavezu dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ožujka, te prevesti svu europsku pravnu stečevinu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close