Krah varaždinskog POS-a: Od četiri zgrade u V. Novaka od dvije će ostati samo temelji

Autor: Agencija VLM , 02. listopad 2014. u 11:30
Vladimir Kukec. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Nisam pročitao izvješće i ne mogu komentirati. Ovih dana sjest ću s gradonačelnikom i riješit ćemo to konstruktivno, kaže ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec.

Varaždinski POS ne ide dalje. Što je izgrađeno – izgrađeno je i od četiri započete zgrade u POS naselju Vilka Novaka od dvije će ostati samo temelji, a dovršen će biti još samo objekt B1.

‘Specifično izazovno’

Rekao nam je to jučer varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, kojeg smo pitali što će poduzeti vezano za izvješće koje mu je prije dva tjedna dostavilo Povjerenstvo za utvrđivanje poslovnog i financijskog stanja Gradskih stanova (JUGS).

Povjerenstvo je zaključilo kako je stanje u toj ustanovi toliko katastrofalno da je treba ukinuti, a ravnatelja Vladimira Kukeca razriješiti s dužnosti. Gradonačelnik još nije povukao nikakav potez, a kazao nam je kako bi prije svega želio razgovarati s prozvanim ravnateljem i dati mu priliku da se očituje o navodima Povjerenstva.

Kukec nam je pak kazao kako izvješće nije stigao pročitati već samo na brzinu prolistati, a kako mu se ono što je vidio čini “specifično izazovno”. Da li mu se specifično izazovan čini podatak da dospjele obaveze JUGS-a u ovom trenutku iznose oko 30 milijuna kuna ili to da za sva dugovanja JUGS-a na kraju odgovara Grad Varaždin, Kukec nije komentirao.

Kazao je samo kako će ovih dana sjesti za stol s gradonačelnikom te kako će sve riješiti “konstruktivno i ljudski”.

U Povjerenstvu pak smatraju kako postoje samo dvije opcije za rješenje stanja u JUGS-u.- Prvi prijedlog je da se POS program vrati u okrilje APN-a te da se ostali poslovi kojima se bavi JUGS preraspodjele po upravnim odjelima. Prema drugom prijedlogu, Javna ustanova ulazi u restrukturiranje te se imenuje tim za krizno upravljanje – kazao nam je jedan od članova Povjerenstva i nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar, koji od gradonačelnika očekuje da razriješi ravnatelja i upravno vijeće JUGS-a, bez obzira za koji model restrukturiranja će se odlučiti.

Stari problemi

Problemi u JUGS-u nisu od jučer i isplivali su na površinu već prije godinu dana, kada su se počeli probijati rokovi za useljenje kupaca u POS stanove u Vilka Novaka. Već tada bilo je poznato da se novac za POS trošio nenamjenski i da nije postojala zatvorena financijska konstrukcija za POS stanove u Vilka Novaka.

– Ni tada nitko nije proveo nikakvu korekciju projekta već su od APN-a tražena dodatna sredstva. Tako smo došli do situacije u kojoj je JUGS za izgradnju stanova u V. Novaka primio ukupno 41 milijun kuna, a stanova nema – istaknuo je Avar.

Nezadovoljni kupci tada su tražili ostavku ravnatelja, a Habuš je za Večernji list rekao kako smatra da “za to nema razloga”.

Danas priznaje da Kukec nije ispunio očekivanja iako su mu dali “priliku da se ispetlja iz te situacije”. O njegovoj smijeni ipak govori s oklijevanjem.

Za usporedbu, direktor Varkoma Tomislav Kezelj smijenjen je iako je građane to stajalo preko milijun kuna, a Varkom je poslovao pozitivno.

Komentirajte prvi

New Report

Close