Krah stambenih štedionica, gase se krajem godine

Autor: Ana Blašković , 16. srpanj 2013. u 13:55
Dramatične posljedice Vladine odluke o smanjenju državnih poticaja

Uz manji interes štediša, stambene štedionice više ne mogu funkcionirati kao samostalne financijske institucije.

Pola godine nakon odluke Vlade da smanji poticaje na štednju za trećinu, stambena štednja je na prekretnici; interes štediša drastično je pao, štedionice se reorganiziraju i traže nove izvore preživljavanja, a sa strahom se čeka hoće li Vlada svojim potezima dokrajčiti sustav.

 

30posto

iznosi pad obujma poslovanja Raiffeisen stambene štedionice

Raiffeisen stambena štedionica u značajnom je rezanju troškova i spas vidi u povezivanju s istoimenom bankom, a odluka vlasnika o tome što će biti nakon prvog siječnja još se čeka. U pokušaju da nađe druge izvore profitabilnost mimo stambene štednje, u Wuestenrotu naglasak se sve više okreće prema životnim osiguranjima i bankoproizvodima. Preostale tri, Prva stambena, PBZ-ova i HPB-ova štedionica više-manje posluju kao odjeli banaka umjesto kao samostalne financijske institucije. Premda se na tržištu pronijela vijest da se treća po veličini Raiffeisenova štedionica gasi, to je odlučno odbacio predsjednik Uprave Hans Christian Vallant. "Nikako nije istina da se gasimo. Mijenjamo model poslovanja i provodimo opsežnu reorganizaciju", rekao je Vallant. Zbog rezanja poticaja i nedvosmislene poruke vladajućih da ne vide smisla u stambenoj štednji, klijenti su odluke o štednji stavili na čekanje. "Poslovanje nam je palo za trideset posto. Broj klijenata nije se mijenjao, ali ne uplaćuju depozite već čekaju što će se dogoditi sutra", kaže Vallant.

 

15posto

manji je broj novih ugovora u PBZ stambenoj štedionici

 U međuvremenu, Raiffeisenova štedionica, čija je aktiva 1,6 milijardi kuna, od početka poslovanja otpustila je više od polovice zaposlenih, uselila se u prostorije istoimenoj banci (s kojom dijeli ime, ali joj je vlasnik bečka Raiffeisen Bausparkasse) i ukinut je segment marketinga. U pokušaju da osigura nove izvore prihoda u sinergiji s bankom od Hrvatske narodne banke tražili dozvolu za 'cross selling', odnosno zeleno svjetlo da smiju prodavati bankovne proizvode poput tekućih računa i kreditnih kartica, no regulator je ideju odbacio. Povučeni potezi donijeli su oko 10 milijuna kuna ušteda, doznajemo, ali  odluka što će se dogoditi sa štedionicom bit će krajem godine. Čak i unatoč činjenici da imaju veliku bankarsku grupaciju iza sebe, u PBZ-ovoj štedionici kažu da je broj novih ugovora pao za 15-ak posto u prvoj polovici godine, no ukupni depoziti pali su tek  dva posto jer stari štediše uglavnom nastavljaju sa uplatama. "Iako su poticaji smanjeni sa 15 na 10 posto, stambena štednja je i dalje vrlo atraktivna i nosi daleko veći prinos nego oročena štednja", kaže prvi čovjek PBZ-ove SŠ Mirko Brozović.

Posebno je, kaže, pojačan interes za stambenim kreditima jer "štediše pomalo počinju shvaćati što znači fiksna kamatna stopa za cijelo vrijeme otplate i pored toga straktivna kamata" pa je plan do kraja godine plasirati 100 milijuna kuna kredita. Slično kažu i u HPB-ovoj štedionici u kojoj je ukupan broj štediša veći, ali je vrijednost pojedinačnih ugovora niža. I ta štedionica u procesu je reorganizacije kako bi se prilagodila nižim poticajima, no za njezinu budućnost ipak će ključno biti hoće li novi vlasnik biti zainteresiran za taj dio tržišnog kolača. U Wuestenrotu pak bilježe blagi porast broja ugovora od 3,5 posto uz istodobno dvostruko veći iznos odobrenih kredita za međufinanciranje od 13,2 milijuna eura. U Prvoj stambenoj štedionici do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Na konačnu riječ vlasnika stambenih štedionica ima li smisla nastavljati poslovati u Hrvatskoj, prevagu će donijeti izmjene regulative o stambenoj štednji koje će čekaju, možda već najesen. Naime, kad su smanjeni poticaja za trećinu na 10 posto, to je bio samo prvi korak u širem planu Ministarstva financija da u potpunosti sreže poticaje za stambenu štednju.  

 

13,2milijuna

eura vrijednost je odobrenih kredita za međufinanciranje u Wuestenrotu

Tijekom ove godine niži poticaji trebali su biti motivacija za konsolidaciju i/ili spajanja nakon čega bi od početka iduće godine poticaji na štednju bili dodatno prepolovljeni na 5 posto. Potom bi država, odmah ili postepeno, ukinula poticaje u potpunosti. Ministarstvo je razmatralo nekoliko rješenja; retrogradno ukidanje poticaja za 2012. no od toga se brzo odustalo jer se smatralo da bi ideja bila neustavna, zatim postupno gašenje sustava te mogućnost da poticaje može dobiti samo onaj klijent koji podiže kredit. U krugovima stambenih štedionica doznajemo da je ta posljednja ideja ponovo aktualna. Naši izvori, koji su željeli ostati anonimni, kažu da je istina da je sustav neefikasan. U Hrvatskoj su, kaže, samo Raiffeisen i Wuestenrot prave stambene štedionice dok ostale posluju kao odjeli banaka kojima nije u interesu razvijati stambenu štednju jer je ona dokaz da je profitabilno odobravati dugoročne kredite sa fiksnom kamatnom stopom.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Recimo u Kanadi nema stambenih stedionica i jedino postoje slobodni komercijalni krediti.

To bi po tebi bila zemlja najgorih socijalnih nejednakosti, masovnog siromastva i groznih uvjeta stanovanja?

Nekretnina je investicija kao i svaka druga. Drzavno poticanje bilo koje investicije uvijek zavrsava masivnom dislokacijom kapitala i krahom trzista.

Stambene stedionice su nacin da se novac otme od sirotinje i stavi u dzep onima koji imaju viska novaca. Da bi stedio moras imati viska novaca. Drzava je uvela ogromne poreze na sirotinju i zaduzuje se po 6-7% da bi natprosjecno imucni brali poticaje na 5-6 depozita.

Ako vec brinete o sirotinji i socijalnim razlikama onda cete im najbolje pomoci tako da smanjite PDV na hranu i osnovne potrepstine.

nekretnina nije “investicija kao svaka druga” ako je riječ o nekretnini za osnovno stanovanje, kao što kruh i mlijeko nisu namirnice kao svake druge.

iako sam veliki pobornik liberalne ekonomije, smatram da je jako važno praviti razliku između elastične i neelastične potražnje.

bez kruha se ne može a bez stana ipak može, no tko nije u mogućnosti kupiti stan na razini minimalnih zathjeva za prostor i komfor, taj živi ispod elementarne razine komfora.

stambene štedionice diljem europe uspješno služe i sprječavanju napuhavanja cijena nekretnina, posebno nekretnina za osnovno stanovanje. to država samo djelomično intervenira kako bi spriječila deformacije potpuno slobodnog tržišta. za to, naravno, treba imati stručne i sposobne ljude. do malverzacija može doći samo ako ih država svjesno dopušta.

kanada je zemlja koja dan-danas vapi za imigrantima, i mislim da se ne može uspoređivati sa europskim zemljama i zemljama atraktivnijim za življenje.

što se tiče “superliberalizma” dovoljno je pogledati sad i spanjolsku – u sad postoje milijuni beskućnika, a istodobno se diljem zemlje nekretnine ruše jer ne mogu postići ni minimalnu isplativu cijenu.

u španjoljskoj je cijela ekonomija pala kad se počeo ispuhivati nekretninski balon, a istodobno većina ljudi ima ogromne probleme s rješavanjem stabmenog pitanja. takvih problema nema u austriji, nizozemskoj ili skandinavskim zemljama.

naša situacija pokazuje sve simptome preliberalnog tržišta stambenih nekretnina, gdje je “liberalizam” poslužio samo za umjetno napuhivanje cijena, a nikako za razvoj tržišta i ekonomije.

kako je kane spomenuo, već kad bi ukinuli mogućnost da se stambena štednja slobodno nenamjenski podiže nakon pet godine, već time bi se drastično smanjile mogućnosi makinacija. jednostavno bi se tvrdo odvojili oni koji štede da riješe životno pitanje od onih koji manipuliraju.

no vladi, kao i prošlim vladama, u srcu je sustav koji omogućava ekstraprofit priviliegiranim, a ne onaj koji daje javnu korist. što je najgore, neokomunistima to služi kao argument za opći napad na liberalizam, a stvar je u tome da su upravo komunistički političari hdz-a i sdp-a iz liberalizma izdvojilii samo ono najgore, a sve što je dobro blokirali. sve da se ispuni vječiti cilj lake zarade bez truda.


valjda bi korektniji naslov bio "još jedno uspješno realizirano linićevo poslovno ubojstvo; broj žrtava masovnog patološkog ubojice hrvatske privrede se povećava".

ne razumijem su u problematiku i kane-ov post mi daje dobru informaciju, ali jednu zdravorazumsku stvar znam – u nekoliko zemalja u kojima sam bio gdje je pitanje rješavanja kvalitetnog i ekonomski održivog stanovanja dovedeno do perfekcije – u svim tim zemljama stambene štedionice imaju veliku snagu i utjecaj; u zemljama pak gdje caruju "slobodni" komercijalni stambeni krediti – to su zemlje najgorih socijalnih nejednakosti, masovnog siromaštva i groznih uvjeta stanovanja za većinu stanovništva.

koliko treba common sense-a da se zaključi da je ovo još jedan linićev sulud rušilački potez….

Recimo u Kanadi nema stambenih stedionica i jedino postoje slobodni komercijalni krediti.

To bi po tebi bila zemlja najgorih socijalnih nejednakosti, masovnog siromastva i groznih uvjeta stanovanja?

Nekretnina je investicija kao i svaka druga. Drzavno poticanje bilo koje investicije uvijek zavrsava masivnom dislokacijom kapitala i krahom trzista.

Stambene stedionice su nacin da se novac otme od sirotinje i stavi u dzep onima koji imaju viska novaca. Da bi stedio moras imati viska novaca. Drzava je uvela ogromne poreze na sirotinju i zaduzuje se po 6-7% da bi natprosjecno imucni brali poticaje na 5-6 depozita.

Ako vec brinete o sirotinji i socijalnim razlikama onda cete im najbolje pomoci tako da smanjite PDV na hranu i osnovne potrepstine.


valjda bi korektniji naslov bio "još jedno uspješno realizirano linićevo poslovno ubojstvo; broj žrtava masovnog patološkog ubojice hrvatske privrede se povećava".

ne razumijem su u problematiku i kane-ov post mi daje dobru informaciju, ali jednu zdravorazumsku stvar znam – u nekoliko zemalja u kojima sam bio gdje je pitanje rješavanja kvalitetnog i ekonomski održivog stanovanja dovedeno do perfekcije – u svim tim zemljama stambene štedionice imaju veliku snagu i utjecaj; u zemljama pak gdje caruju "slobodni" komercijalni stambeni krediti – to su zemlje najgorih socijalnih nejednakosti, masovnog siromaštva i groznih uvjeta stanovanja za većinu stanovništva.

koliko treba common sense-a da se zaključi da je ovo još jedan linićev sulud rušilački potez….

KANE je dao dobru analizu. Slazem se da je ovo jos jedna porezna katastrofa… samo zelim napomenuti koliko su nam prikriveno digli poreze/smanjili dohodak.

Uz sva podizanja, ukinute su olaksice, sad ce otici ovi poticaji, pa kad se sve to zbroji, negativan ucinak ej jako velik.

valjda bi korektniji naslov bio “još jedno uspješno realizirano linićevo poslovno ubojstvo; broj žrtava masovnog patološkog ubojice hrvatske privrede se povećava”.

ne razumijem su u problematiku i kane-ov post mi daje dobru informaciju, ali jednu zdravorazumsku stvar znam – u nekoliko zemalja u kojima sam bio gdje je pitanje rješavanja kvalitetnog i ekonomski održivog stanovanja dovedeno do perfekcije – u svim tim zemljama stambene štedionice imaju veliku snagu i utjecaj; u zemljama pak gdje caruju “slobodni” komercijalni stambeni krediti – to su zemlje najgorih socijalnih nejednakosti, masovnog siromaštva i groznih uvjeta stanovanja za većinu stanovništva.

koliko treba common sense-a da se zaključi da je ovo još jedan linićev sulud rušilački potez….

New Report

Close