Kosor prvo s Hernadijem, potom s Orbanom, no u Ini je sve O.K.?

Autor: Sandra Bartolović; Marija Brnić , 08. veljača 2011. u 22:00

Pojavile su se informacije kako su Mađari popis novih članova Uprave Ine pokušali iskoristiti i za razgovore o nekim ustupcima Hrvatske, no Štern to negira

Pod plaštom političkog susreta šefova vlada Mađarske i Hrvatske Viktora Orbana i Jadranke Kosor održani su i razgovori na najvišim razinama o odnosima u Ini, no detalji samih razgovora ostali su zasad nedostupni javnosti. Sam sastanak premijerke i ministra gospodarstva Đure Popijača s predsjednikom Uprave Mola Zsoltom Hernadijem, održan je u ponedjeljak, a primijećeno je da na njemu nije sudjelovao i glavni čovjek za provedbu Vladine politike u Ini, predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern.

“Nisam bio nazočan. Premijerka nije našla shodnim pozvati me na sastanak, no to ništa ne mijenja u odnosima u Ini”, izjavio nam je jučer Štern. Iako mu nije poznato o čemu se razgovaralo s Hernadijem, smatra da će se najavljene promjene u Upravi Ine vezano uz hrvatske predstavnike ovaj tjedan provesti. Iako se jučer spekuliralo kako su Mađari listu novih članova Uprave Ine, a posebice supruga ministrice financija Nike Dalića, pokušali iskoristiti i kao povod za razgovore o nekim ustupcima hrvatske strane, Štern uvjerava da oko prijedloga imena nema promjena. Nakon sastanka oba premijera dala su samo protokolarne izjave.“Vlada poštuje načela tržišnog natjecanja za koja smo se opredijelili”, komentar je premijerke Jadranke Kosor na neuspio Molov pokušaj da većinski preuzme Inu, nakon jučerašnjeg sastanka s Orbanom. Ni Orban nije pred novinarima dramatizirao zbog nedavne Molove akcije, ocijenivši kako su u pitanju nesuglasice uobičajene u biznisu i na tržištu, koje ne bi smjele utjecati ni narušiti odnose između dviju zemalja, te da je riječ o okretanju nove stranice. Važno je da ostanemo na stazi racionalnosti, poručio je te apelirao na daljnju stratešku suradnju Ine i Mola jer smatra lošim ako bi ona izostala.

Orban je dodao kako nesuglasicama između dviju kompanija pristupa s pozicije povijesnog odnosa Hrvatske i Mađarske, te napomenuo kako neće dopustiti da nas poslovne nesuglasice izbace iz tog kolosijeka. Na temu gospodarske suradnje, uz energetske razgovaralo se i o turističkim odnosima, a Orban je ustvrdio kako govori kao šef Vlade zemlje predsjedateljice EU-om, ali i kao prvi turistički agent Hrvatske turističke zajednice. Posebno je naglasio potrebu suradnje srednjeeuropskih zemalja, najavljujući u gospodarskom smislu “veliko desetljeće” srednje Europe. Uvjeren je kako će se vratiti vrijeme prije gospodarske krize kada je cijela Europa rasla zahvaljujući zemljama srednje Europe – “zona između Baltika i Jadrana bit će motor rasta gospodarstava Europe”.

One zemlje koje budu dijelom toga imat će velike koristi, jednako kao što će izgubiti povijesnu šansu oni koji izostanu, poručio je Orban, kazavši kako bi mu bilo drago da i Hrvatska sudjeluje u tom uspjehu.Sa čelnim čovjekom EU u prvom polugodištu ove godine premijerka je pomno razmotrila i hrvatski pregovarački status, te izvijestila kako je u vezi s poglavljem 8, Tržišno natjecanje, posebno bilo riječi o planovima restrukturiranja brodogradilišta, za koje je uvjerena da će stići pozitivno mišljenje od EK. Ono će omogućiti da se nastavi posao i počnu ugovarati brodovi, posebno u Splitu, kazala je Kosor, dodajući kako je vrlo zadovoljna, optimistilčna i ohrabrena onima što je čula od Orbana u vezi sa završetkom naših pregovora. Orban je u Zagrebu ocijenio kako će iduća dva mjeseca biti ključna završetak pregovora, otvorenih prije više od pet godina, najavljujući kako bi ožujak trebao biti mjesec uspjeha, a “u travnju bismo trebali dobiti i onaj čarobni datum”. Ako to ne uspijemo sada, pristupanje će se prolongirati, što znači da se nalazimo pred dva presudna mjeseca i s vašeg aspekta i s gledišta EK, kaže Orban, uz ohrabrenje službenom Zagrebu – “mi podupiremo vaše pristupanje, mi smo vaši glasnogovornici”.

Mi smo već hodali u ovim cipelama, znamo kako izgleda ovih nekoliko mjeseci prije pristupanja, znamo da je tijesno hodati u njima, ali nema smisla trčati maraton od 42 kilometra ako ne pretrčite ovih zadnjih 195 metara, slikovit je mađarski premijer koji se nada kako će ova zadnja naprezanja snage imati učinka te da će Hrvatska uspješno zaključiti zadnja otvorena poglavlja. Premijerka Kosor je najavila kako će Vlada do kraja tjedna u Bruxelles poslati izvještaj o mjerilima za poglavlje 23, o pravosuđu, te još jednom naglasila hrvatski cilj završetka pregovora do kraja mađarskog predsjedanja. Dvoje premijera naglasilo je kako je produbljena i bilateralna suradnja, nakon što su u Banskim dvorima stavili potpise na tri sporazuma kojima se jačaju odnosi u sektorima energetike i sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close