Kosor i Ferdelji: Domovi umirovljenika u Zagrebu javno-privatnim partnerstvom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2014. u 15:31
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kosor je na konferenciji za novinare ustvrdio da bi se kroz izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba trebalo odrediti 20-ak lokacija u svim gradskim četvrtima pogodnih za izgradnju domova umirovljenika za 50 do 100 korisnika.

Radi povećanja smještajnih kapaciteta u domovima umirovljenika u Zagrebu, za koje postoji interes od čak sedam tisuća starijih Zagrepčana, danas su predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji predložili model javno-privatnog partnerstva te izrazili nadu da će biti prihvaćen i od skupštinske većine.

Kosor je na konferenciji za novinare ustvrdio da bi se kroz izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba trebalo odrediti 20-ak lokacija u svim gradskim četvrtima pogodnih za izgradnju domova umirovljenika za 50 do 100 korisnika.

Upozorio je da su liste za gradske domove umirovljenika iz godine u godinu sve dulje te da umirovljenici čekaju na mjesto i po sedam godina ako idu po redovitoj proceduri, pa su nerijetko prisiljeni na mito, korupciju i potezanje privatnih veza.

Privatne domove, dodaje Kosor, većina nije u stanju plaćati jer se cijene u njima mjesečno kreću od pet do deset tisuća kuna.

"Zato želimo u kratkom vremenu sagraditi dovoljne kapacitete bez daljnjeg zaduživanja i radikalno skratiti liste čekanja, zadržati standard smještaja i socijalnu sigurnost korisnika, angažirati privatni kapital i otvoriti gotovo tisuću radnih mjesta", rekao je Kosor.

Tvorac novog modela javno-privatnog partnerstva Vladimir Ferdelji kazao je kako bi po tom modelu Grad Zagreb dao svoje zemljište, privatnik bi izgradio i opremio dom, a Grad bi osigurao popunjavanje 50 do 70 posto kapaciteta subvencioniranjem većine korisnika.

"Cilj nam je da se u relativno kratkom roku i bez zaduživanja izgrade domovi umirovljenika i da se drastično skrate liste čekanja", rekao je Ferdelji.

Ferdelji i Kosor naglasili su da se za dom umirovljenika na Lašćini, koji je Grad izgradio kreditom, po starom modelu, samo za kamate godišnje izdvaja 5,2 milijuna kuna, dok bi novi model, tvrde, bio dvostruko jeftiniji.

Izrazili su uvjerenje da bi takav model, koji "štedi novce gradskom proračunu", bio vrlo prihvatljiv i za privatne investitore te naveli kako sličan model javno-privatnog partnerstva postoji u Križevcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close