Koristite mobilno bankarstvo? Budite na oprezu

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2016. u 08:20
Foto: Thinkstock

Ukupno je lani u Hrvatskoj zabilježeno 1200 slučajeva internetskog kriminala.

Mobiteli mogu biti hakirani i upravo taj oblik kibernetičkog kriminala je u porastu. Kako piše Večernji list, istaknuli su to jučer predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske udruge banaka u sklopu predstavljanja Europolove kampanje o podizanju svijesti o malverima, odnosno zlonamjernim softverima na mobilnim telefonima.

Ukupno je lani u Hrvatskoj zabilježeno 1200 slučajeva internetskog kriminala, za razliku od primjerice 2008. godine kada je taj broj iznosio između 300 i 400 slučajeva. Kada je riječ o malveru na mobitelima, u Hrvatskoj je lani zabilježeno manje od 10 slučajeva, rečeno je.

– Internetski kriminal raste. Iako se, kada je riječ o mobitelima, lani to tek sporadično događalo u Hrvatskoj, u drugim zemljama EU bilo je više napada, stoga i građane pozivamo na oprez – istaknula je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet.

Ipak, veliki broj ljudi nažalost još uvijek nije dovoljno svjestan ovih opasnosti, odnosno smatra da njihovi mobilni uređaji možda nisu izloženi napadima, kao što su to računala. Većina i ne zna da postoje antivirusni programi koji su namijenjeni i za mobilne uređaje i velik dio ih i ne koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close