Korisnici inkluzije otvorit će tvrtku za pakiranje ambalaže

Autor: Agencija VLM , 13. siječanj 2014. u 09:26
Thinkstock

Djelatnici će biti raspodijeljeni u četiri tročlane ili četveročlane ekipe u kojima će raditi dva sata na dan i za to dobivati naknadu od 600 do 800 kuna na mjesec.

Dok armija od 370 tisuća Hrvata bezuspješno traži posao, iz Slavonskog Broda dolazi nam primjer gdje osobe s intelektualnim teškoćama svojom predanošću i marljivošću uspijevaju pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Naime, šezdesetak korisnika Centra za inkluzivnu podršku uz pomoć svojih voditelja pokreće vlastiti posao u obliku socijalnog poduzetništva, i to kroz projekt "Pakirnica dobrih želja". U suradnji s tvrtkom "Unix" iz Gornje Vrbe, za koju već sedam godina pakiraju papirnu ambalažu, došli su na ideju da sami sebi kupe automatsku i poluautomatsku pakirnicu.

– Partner će nam besplatno na dvije godine ustupiti svoj prostor u kojem ćemo pakirati šećer, rižu i grožđice za velike trgovačke centre. Ljudi uključeni u projekt ostat će i nadalje nađi korisnici, ali paralelno s tim svaki će dan odlaziti na posao u svoju tvrtku – kaže Ljiljana Brica, predsjednica Centra za inkluzivnu podršku. Ona ističe kako je želja udruge da u se financiranju svog rada, umjesto na državu, sve više oslanjaju na samozapošljavanje, a plan je da jedan od korisnika u budućnosti postane i direktor tvrtke. Ovaj, po mnogo čemu jedinstven projekt, financijski je poduprla organizacija "Otvoreno društvo" kao dio međunarodne fondacije, uz čiju su podršku kupili strojeve. Proizvodnja bi trebala krenuti već krajem ovog mjeseca, a zaposlit će se ukupno 38 radnika. Ambalažu će pakirati 26 korisnika, šest će ih raditi u marketingu, a šest u transportu.

Djelatnici će biti raspodijeljeni u četiri tročlane ili četveročlane ekipe u kojima će raditi dva sata na dan i za to dobivati naknadu od 600 do 800 kuna na mjesec, a nadzirat će ih voditelj proizvodnje, koordinator i radni asistent. – Uz honorar kojim će ih se nagraditi, naši će korisnici ujedno shvatiti svu ozbiljnost uključenosti u proizvodni program – ističe voditeljica projekta Milka Žarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close