Korekcija izvješća donijela gubitak veći za 95,8 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 01. svibanj 2018. u 22:01
Udar za Petrokemiju je i rast nabavne cijene prirodnog plina/Nikola Čutuk/PIXSELL

Otezanje dogovora potencijalnih ulagača odražava se i na rezultate tvrtke u prvom tromjesečju.

U okviru pripreme za dokapitalizaciju i restrukturiranje Uprava i NO Petrokemije korigirali su ranije nerevidirano financijsko izvješće za 2017., pa su dugogodišnja otvorena pitanja oko kojih je revizija iskazivala rezervu, računovodstveno riješena iskazivanjem u rezultatima za 2017.

Zahvaljujući tomu, gubitak koji je prvotno iskazan u visini od 146,8 milijuna kuna porastao je za 95,8 milijuna kuna, pa je ukupan lanjski gubitak kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva iznosio 242,6 milijuna kuna.  Rješavanjem starih "repova", uz izuzetak pitanja sanacije deponije fosfo-gipsa, vodstvo tvrtke tvrdi da je osiguralo usklađivanje interesa većinskog vlasnika (države) i potencijalnih investitora na transparentnoj prezentaciji financijskog položaja tvrtke.

Otezanje dogovora potencijalnih ulagača (Borealisa, PPD-a, Ine, HEP-a, Janafa i mirovinskih fondova) i ulaska s najmanje 400 milijuna kuna kapitala, odražava se i na rezultate koje tvrtka iskazuje u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u kojem su prihodi bili za četvrtinu slabiji nego u lanjskom prvom kvartalu, iznosili su 466,3 milijuna kuna, a iskazan je gubitak od 78,8 milijuna kuna. Slabijoj performansi pridonijeli su povećani troškovi, prije svega rast cijene naknada za CO2.

Na tu se stavku, pojašnjava Uprava na čijem čelu je Đuro Popijač, odnosi gotovo 60 posto ostvarenog gubitka, 46,5 milijuna kuna. No, udar za Petrokemiju bio je i daljnji porast nabavne cijene prirodnog plina, koji je glavna sirovina u proizvodnji, a koja je povećana za 9 posto u odnosu na prosjek koji je plaćan na razini cijele prošle godine. U odnosu na konkurenciju, Petrokemija ima 10 posto višu cijenu plina, a što je posljedica visokih troškova transporta plina.

Porast se također bilježio i na nabavnim cijenama ostalih sirovina, od 7 do 13,8 posto, dok su s druge strane cijene mineralnih gnojiva na globalnom tržištu bilježile pad. Prodaja gnojiva ostvarena je na razini 252 tisuće tona, 23 posto manje nego godinu ranije, a pad prodaje uprava pojašnjava odlukom da se u nepovoljnim uvjetima pada cijene proizvod ne prodaje ispod pokrića direktnih varijabilnih troškova proizvodnje.

Sama proizvodnja također bilježi pad, u odnosu na lanjski prvi kvartal za gotovo 7 posto, te je proizvedeno 287 tisuća tona gnojiva. U prvom tromjesečju 63 posto prihoda Petrokemija je ostvarila prodajom na stranim tržištima. Što se dokapitalizacije Petrokemije tiče, uprava u svom izvješću navodi kako je zbog dogovora o međusobnim odnosima i sadržaju međuvlasničkog ugovora rok za dokapitalizaciju prolongiran, a očekuje da će proces završiti do kraja rujna ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close