Koprivnička gimnazija nema novca za toaletni papir

Autor: Agencija VLM , 29. siječanj 2013. u 13:21
Koprivnica - Gimnazija Fran Galovic, ilustracija. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Ravnatelj Vjekoslav Robotić tvrdi da bi za optimalne higijenske potrebe trebalo duplo više novca.

Koprivničku Gimnaziju "Fran Galović" pohađa 718 učenika u 28 razrednih odjela. Prema rezultatima s državnih natjecanja učenika i realiziranim projektima, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prošle školske godine svrstalo ju je među deset najboljih srednjih škola u Hrvatskoj. Iznimno postignuće ako se zna da u državi ima 400-ak srednjih škola. Tim više, nevjerojatno zvuči podatak da se koprivnički gimnazijalci, koji od 2007. godine pohađaju nastavu u modernom zdanju na Lenišću, nerijetko susreću s problemom nestašice papira u zahodu.

Pad standarda u školstvu

– Žalosno je da u ovo vrijeme pričamo o toaletnom papiru, no recesija i kriza su uvjetovali pad standarda u školstvu, što se očituje i na ovaj elementaran način. Toaletnog papira u gimnaziji ima veći dio godine, što ponajviše ovisi o financijama i potrošnji – kazao je ravnatelj prof. Vjekoslav Robotić, otkrivši da koprivnička gimnazija ima 86 sanitarnih mjesta, ne računajući pisoare. Dodao je i da zbog nedostatka sredstava pred kraj godine reduciraju broj mjesta s toaletnim papirom.

Rekao je i da sapuna uvijek ima, a umjesto toaletnih ubrusa za ruke, svaki sanitarni čvor ima sušila za ruke pa se na taj način štedi za toaletni papir.

– Za optimalne higijenske potrebe trebalo bi izdvojiti duplo više novca, što je nerealno u ovo doba krize. Županija, kao osnivač, tu nam maksimalno pomaže, a moramo biti i svjesni činjenice da postoje škole koje rade u očajnim, neprihvatljivim uvjetima – izjavio je Robotić, naglasivši da se u većini hrvatskih srednjih škola provode redukcije na svim razinama, dok je to kod njih zasad najmanje osjetljivo.

Projekt od 270 mil. kuna

Projekt koprivničke gimnazije, realiziran po modelu javno-privatnog partnerstva u kojem sada sudjeluju Grad Koprivnica, KC-KŽ županija i država, vrijedan je 270 milijuna kuna. Nakon što prođe 25 godina najma, zgrada, čiji je investitor Tehnika SPV, ostat će u vlasništvu naručitelja. Nadležnost Tehnike SPV je tehničko održavanje zgrade.

– Tehničkih problema ima i oni su vezani za vrućinu, hladnoću, provjetravanje, zatamnjenje i akustiku. Oni se rješavaju znatno sporije nego bi mi to htjeli, no nepravedno bi bilo reći da se ne rješavaju. Zgrada je ekstremni gutač plina za grijanje i to u ovom trenutku stvara naš najveći financijski problem – kazao je ravnatelj Robotić, dodavši da će zahvaljujući županiji, škola, za koju ističe da je najopremljenija u državi, uskoro biti klimatizirana na drugom katu.

Komentirajte prvi

New Report

Close