Koprivničanci izglasali integraciju, na potezu su sada Varaždinci

Autor: Agencija VLM , 19. ožujak 2013. u 14:16
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar Željko Jovanović navodno obećao da će država financirati novo sveučilište.

Koprivnička vlast jučer je dala zeleno svjetlo za spajanje Medijskog sveučilišta s Veleučilištem u Varaždinu i sada se još čeka odluka varaždinskih vijećnika – sa sjednice sazvane za četvrtak – kako bi se potpisali integracijski ugovori.

Pitanja

Nakon toga sjeverozapadna Hrvatska dobit će sveučilište s oko 3200 studenata, od kojih 3000 studira u Varaždinu, a njih 150 u Koprivnici. Sjedište sveučilišta, koje se, prema najavama, uskoro više ne bi trebalo zvati Medijskim, trebalo bi biti u Koprivnici, a vlasnici će mu popola biti Koprivnica i Varaždin.

Ni integracija dviju visokih učilišta nije lišena kontroverza, kakvima je obilovalo i osnivanje Medijskoga sveučilišta. Usprotivili su joj se oporbeni vijećnici iz HDZ-a, HSS-a i Hrvatskih laburista.

– Tko će financirati sveučilište? Koji će se smjerovi studirati, koliko će biti studenata? Kako to da Koprivnica u integracijski proces ulazi sa 75 posto vlasništva, a iz njega izlazi sa 50 posto? Tko je procijenio vrijednost Medijskoga sveučilišta i Veleučilišta u Varaždinu? Kako to da Koprivnica daje 6000 četvornih metara prostora više nego Varaždin? – pitali su vijećnici Miljenko Flajs (HSS), Dragutin Jeđud (laburisti) i Ernest Forjan (HDZ).

Bez odgovora

Konkretne odgovore vladajuća koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a nije dala.

– Kako smo znali stvoriti Podravku i Belupo, tako ćemo znati i sveučilište. U Koprivničko-križevačkoj županiji tek je četiri posto visokoobrazovanih. Naši ljudi neće biti Ivica Kičmanović, a Koprivnica neće ostati 'u registraturi' – kazala je gradonačelnica Vesna Želježnjak i govor začinila tvrdnjom kako je "ovo prilika generacije, kakva se pruža jednom u 30 godina".

Ona je od vijećničke većine dobila mandat da potpiše integracijske dokumente, a posebnim zaključkom, protiv kojeg je bila oporba, dobila je mandat da ih potpiše i ako varaždinski vijećnici u sporazum o spajanju Medijskog sveučilišta i Veleučilišta u Varaždinu unesu nebitne, tehničke izmjene.

Tko će procjenjivati jesu li moguće izmjene "nebitne i tehničke", ili možda suštinske i bitne, u tome zaključku nije navedeno.

Večernji list doznaje kako je spajanje Medijskog sveučilišta i Veleuečilišta u Varaždinu već amenovao ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, obećavši da će spojenu ustanovu financirati država.

Komentirajte prvi

New Report

Close