Konzum svijetla točka retaila, ostatak grupe podbacio

Autor: Jadranka Dozan , 13. kolovoz 2018. u 22:01
Poljoprivreda još osjetno kaska za planom/Davor Puklavec/PIXSELL

U novom izvješću navode i da je na rješenje o potvrdi nagodbe sud zaprimio 92 žalbe vjerovnika.

U prvoj polovici godine Grupa Agrokor ostvarila je gotovo 730 milijuna kuna operativne dobiti (EBITDA) uz prihode od 10,95 milijardi.

Iskazana operativna dobit u odnosu na plan veća je za 44,2 milijuna, dok su ostvareni prihodi za približno toliko bili manji od plana, pokazuje mjesečno izvješće u koje je uključeno 16 ključnih kompanija koncerna. Izvanredna uprava kao ključno obilježje polugodišnjeg poslovanja ističe "kontinuirano snižavanje operativnih troškova i poboljšanje efikasnosti".

To, kažu, osobito vrijedi za Poslovnu grupu Maloprodaje i veleprodaje koja je na 6,1 milijardu kuna prihoda zabilježila 70,2 milijuna operativne dobiti, gotovo dvostruko više od plana. Za taj rezultat najzaslužniji je Konzuma koji je premašio plan i prihodima (4,1 mlrd. kuna), a naročito EBITDA-om od 103,5 milijuna, čak 40 milijuna više od planskih veličina. No, rezultati Tiska, Konzuma BiH te Velpro-Centra redom su još u 'minusu', pri čemu su im operativni gubici veći od plana, a prihodi u osjetnom zaostatku, što je naročito slučaj s Velpro-Centrom (ostvareni prihod 200 mil. manji od planiranih 695 milijuna).

 

1,1 mlrd.

kuna bili su lani viši prihodi u retail biznisu, ali i prodajna mreža je bila veća

Devet ključnih kompanija iz divizije Prehrane sredinom godine dosegnulo je 585 mil. kuna operativne dobiti (plan je bio 512), i to uz 3,83 mlrd. kuna prihoda koji su neznatno ispod planiranih.

Najveću operativnu dobit pritom su iskazali Jamnica (132 mil. na 587 mil. prihoda) i Ledo (114 mil. EBITDA-e na 555 mil. prihoda), s tim da je Jamnica znatno više prebacila plan u pogledu profitabilnosti.   Istodobno, Poljoprivreda i dalje osjetno kaska za planskim brojkama, što se u prvom redu pripisuje nastavku nepovoljna utjecaja pada cijena (polutvrdog sira, tovljenika). Četiri ključne kompanije te grupe je uz 991 milijun kuna prihoda ostvarilo 74,6 mil. kuna EBITDA-e.

Usporedbe ostvarenja u prvoj polovici godine s onima prošle donekle su otežane jer je npr.  u retailu danas prodajna mreža manja, a u segmentu veleprodaje isključen je Velpro BiH. Tako je lani za tu grupu izvješće IU pokazivalo gotovo 7,3 mlrd. kuna prihoda, 1,17 mlrd više nego ove godine. No, u Agrokoru otpočetka ponavljaju da im je u prvom planu profitabilnost. U novom izvješću navode i da je na rješenje o potvrdi nagodbe sud zaprimio 92 žalbe vjerovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close