Kontrolirano je ukupno 1.775 proizvoda te je utvrđeno ukupno 175 prekršaja, evo koji su najčešći

Autor: Poslovni.hr/H , 27. veljača 2017. u 15:31
FOTO: Thinkstock

Tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta utvrdili su 175 prekršaja u ciljanim inspekcijskim nadzorima, provedenima 6. i 7. veljače, kojima je kontrolirano isticanje cijene za jedinicu mjere u trgovinama mješovite robe.

Inspekcijski nadzori provedeni su u ukupno 152 objekta, kontrolirano je ukupno 1.775 proizvoda te je utvrđeno ukupno 175 prekršaja, od čega 49 neprocesuiranih, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo na svojim web stranicama.

Osim prekršaja vezanih uz kontrolu isticanja cijena, utvrđeni su i drugi prekršaji u vidu zavaravajuće poslovne prakse, primjerice oglašavanje određenog proizvoda na posebnom obliku prodaje (akciji), a pregledom dokumentacije je utvrđeno da se isti prodaje po redovnoj cijeni.

Također je utvrđena i nepoštena poslovna praksa koja se očituje u organizaciji promocije na način da se za 10 skupljenih naljepnica može kupiti proizvod na popustu, a to pravo se nije moglo iskoristiti tijekom cijelog razdoblja promocije, jer proizvoda na popustu nije bilo.

Među utvrđenim prekršajima su i neisticanje maloprodajne cijene proizvoda jasno, vidljivo i čitljivo; zatim da kod posebnog oblika prodaje (akcija) nisu istaknute i stara i nova cijena; za proizvode kojima ističe rok uporabe nisu istaknute redovna i snižena cijena te krajnji rok uporabe; cijene nisu istaknute na način da se isključi mogućnost zamjene istaknute maloprodajne cijene jednog proizvoda s maloprodajnom cijenom drugog proizvoda koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Iz Ministarstva navode kako su inspekcijski nadzori provedeni sukladno godišnjem planu rada, ali i podneska Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Komentirajte prvi

New Report

Close