‘Konstruktor nam duguje više od 10.000 plaća, no nadamo se čudu’

Autor: Suzana Varošanec , 10. prosinac 2015. u 22:00
Direktor Željko Žderić/Ivana Ivanović/VL/PIXSELL

Ročište za sklapanje predstečajne nagodbe pozdravljaju sindikati i radnici, direktor Žderić šuti.

Tri godine nakon pokretanja predstečaja splitskog Konstruktora slijedi konačni rasplet: sklapanje nagodbe ili stečaj.

Na Trgovačkom sudu u Splitu danas se održava ročište sazvano radi sklapanja nagodbe, što znači da je red došao na vjerovnike da se o planu restrukturiranja izjasne i na sudu. Tvrtka ovo dočekuje kao kooperant Zagrebgradnje na izgradnji bolnice u Puli gdje ima problema s isplatom plaće za listopad za 30-ak radnika. Pravu sliku poslovanja, kao i koliki će biti odaziv vjerovnika zbog velikog proteka vremena, uoči ročišta nije bilo moguće dobiti.

Konstruktorove pripreme ključne su kako bi vjerovnici na sudu podržali plan, svi ističu, no direktor Željko Žderić nije bio raspoložen za izjave. Činjenicu što je došlo do ovog ročišta pozdravljaju u Sindikatu graditeljstva Hrvatske, čija predsjednica Jasenka Vukšić tvrdi da su od siječnja pritiskali Ministarstvo financija kako bi se, sukladno sudskom nalogu, posebnim sporazumom između Porezne uprave i Konstruktora reguliralo pitanje 40-ak milijuna kuna radničkih tražbina koje su ušle u plan, što je suprotno zakonu.

Prema mišljenju suda to je potrebno riješiti kako bi otpao razlog za žalbu, a nejasni su razlozi zašto se na rješenje čekalo mjesecima. Ključno je što će se okončanjem nagodbe, kaže Vukšić, stvari rasplesti bilo pozitivno, bilo negativno, uglavnom doći će se do rješenja.

Radnici se nadaju čudu, kaže glavni sindikalni povjerenik Ivan Malenica, a ako ne uspije predstečaj – jer tvrtka nema strateškog partnera, bolji je i stečaj, nego status quo.  "Duguju nam između 10 i 15 tisuća plaća ili oko 15 milijuna eura. Naime, u siječnju 2012. isplaćena je zadnja normalna plaća, imali smo dvije tisuće radnika, a danas smo spali na 450. Radi ih tek 50-ak, ostali su na čekanju", kaže on  ističući i problem  višemilijunskih obveza prema radnicima u predstečaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close