Konoplje tri i pol puta više nego lani

Autor: Darko Bičak , 03. srpanj 2014. u 09:39
Ove godine dozvole izdane za ukupno 658 hektara/Davor Puklavec/PIXSELL

Mogući urod za sortu Finola je između tone i dvije tone po hektaru. Trošak sjetve je oko 350 eura po hektaru.

Hrvatska je do 90-ih bila jedan od najvećih proizvođača industrijske konoplje, a danas te u svijetu tražene sirovine koja se koristi u oko 25 tisuća proizvoda u nas gotovo i nema.

Razlog su djelomice ratna događanja, a većim dijelom ograničeni uvidi političkih moćnika da je riječ o kulturi koja je pogodna samo za proizvodnju lakih droga. Ove su godine za Hrvatsku ozbiljno zagrizli danski investitori sa svojom tvrtkom CoCro, s kojom žele u proizvodnju konoplje u našoj zemlji investirati 100-tinjak milijuna eura. Iako je prije nekoliko mjeseci bilo velikih najava, zasad je u njihovoj investiciji zasijano samo 20-ak hektara u okolici Požege. Portal Agroklub doznaje da je ove godine dozvolu za sadnju te kulture dobilo 88 fizičkih i 21 pravna osoba za ukupno 658 hektara površina.

Svi interesenti moraju još naknadno proći i kontrolu Ministarstva pravosuđa kojom se utvrđuje da nisu bili osuđivani za zloporabu droga. Prema izdanim dozvolama u ovoj bi godini trebalo pod poljoprivrednim površinama biti 3,5 puta više konoplje nego lani. Za sjetvu konoplje posljednjih su se godina najviše koristile sorte Santhica 27, KC Dora, Felina 32, Finola, Futura 7 i Uso 31, koje u normalnim agrookolišnim uvjetima imaju 0,2 posto tetrahidrokanabinola (THC) u suhoj tvari (opojne supstance u drogi). Josip Ivančić iz sotinske tvrtke CannaBio, koja je jedan od najznačajnijih distributera sjemena za konoplju, ističe da je naše tržište još prilično nerazvijeno. "Otkupna cijena ovisi o puno čimbenika. Najvažnija je kvaliteta zrna i je li namijenjeno za ljudsku ili životinjsku prehranu. Iznimno važan faktor je i činjenica ima li sjeme ekološki certifikat te koliki je postotak ulja i proteina u sjemenkama", kaže Ivančić.

Dodaje kako se kod konvencionalnog sjemena konoplje može računati s cijenom u granicama od jednog do dva eura po kilogramu. Optimalno vrijeme za sjetvu je oko 15. svibnja, odnosno kad više nema opasnosti od mrazeva i snijega. Iako mlada biljka može nekoliko noći izdržati i hladnoću do -4 Celzijeva stupnja, bolje  je kad se ne izlaže niskim temperaturama. Žetva ovisi o sorti, odnosno vremenu koje mora proteći do zriobe. CannaBio preporučuje sortu Finola, čije je vegetacijsko razdoblje između 100 i 115 dana od sjetve. Procjenjuje se da je mogući urod između tone i dvije tone po hektaru. Trošak sjetve je oko 350 eura po hektaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close