'Konkurencija osiguravateljima i mirovincima stiže u prvom dijelu 2021.'

PEPP uredba cilja da se štednjom ublaži šok pada prihoda s ulaskom u mirovinu, Foto: FOTOLIA PEPP uredba cilja da se štednjom ublaži šok pada prihoda s ulaskom u mirovinu, Foto: FOTOLIA

Hanfa i industrija u radnoj skupini Ministarstva financija o tzv. paneuropskoj mirovini.

Pritisnuta lošom demografijom, kombinacijom sve duljega životnog vijeka i sve manjeg broja rođene djece koji pod upitnik dovode dostojanstven život u starosti, Europa kreće u stvaranje paneuropskog mirovinskog modela. Riječ je o inicijativi koja bi u naredne dvije i pol godine trebala lansirati osobne instrumente štednje u koje bi se dobrovoljno ulagalo, a pravila vrijedila za sve neovisno o zemlji članici. Ideja je da takav instrument, usporediv s dobrovoljnom mirovinskom štednjom u III. stupu ili životnim osiguranjem, ublaži šok pada prihoda kad osoba odlazi u mirovinu.

Nije nadomjestak

“Paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP) nije alternativa državnim i mirovinskim fondovima. PEPP je dobrovoljni prozvod namijenjen građanima kao dodatna mogućnost štednje za mirovinu kada stavljaju novac sa strane za ‘stare dane’. PEPP će biti komplementaran postojećim sustavima, kao i nacionalnim privatnim mirovinskim sustavima te ih neće zamijeniti niti nadomjestiti. PEPP je pažljivo dizajniran da izbjegne bilo kakve efekte prelijevanja na postojeće mirovinske sheme”, stav je koji je Europska komisija iznijela početkom travnja. U domaćim mirovinskim i osiguravateljnim krugovima o toj inicijativi zasad nema puno informacija. Stvari bi uskoro trebale biti nešto jasnije jer je formirana radna skupine pri Ministarstvu financija u kojoj će uz regulatora, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa), biti i predstavnici industrije koja će implementirati tehničke aspekte PEPP Uredbe. “Vijeće EU je tzv. PEPP Uredbu, koja je pravni temelj PEPP tržišta i koja će urediti osnovna obilježja proizvoda, usvojila 17. lipnja te će biti i službeno potpisana 20. lipnja 2019., a nakon čega će biti objavljena u službenom glasilu EU. Očekivano vrijeme primjene je drugi kvartal 2021.”, kažu iz Hanfe.

“Kada bude implementirana ta Uredba bi trebala omogućiti nuđenje usluge štednje za mirovinu većem broju posrednika na financijskom tržištu. Hanfa kao regulator pozdravlja uključivanje svih zainteresiranih potencijalnih pružatelja usluge (domaćih i stranih, op.a.), kako bi regulativa bila što kvalitetnija i lakše provediva u praksi”, poručuje Agencija dodajući da je u ponedjeljak o Uredbi održana prezentacija za subjekte nadzora.

Interes ovisi o državi

S okudnim informacijama naši se sugovornici ponajviše pitaju kako ti štedni instrumenti neće biti konkurencija postojećima, posebice ako je jedna od ideja da se isplata na kraju perioda štednje može isplatiti odjednom, što regule III. stupa trenutačno ne dopuštaju. Iz Hanfe, pak, unaprijed stiže poruka da to baš neće biti tako.

“Svaki novi proizvod na tržištu koji cilja istu skupinu potrošača sigurno će biti konkurencija postojećim proizvodima. Generalno govoreći, konkurencija je dobra za potrošače jer donosi nižu cijenu i veću kvalitetu”, kaže regulator dodajući da će interes tržišta ovisiti o karakteristikama proizvoda, poreznom tretmanu, eventualnim poticajima i drugom, a o čemu će se odlučiti tijekom implementacije 
Uredbe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!