Konferencija “Gradovi i regije-generatori razvoja” od 17. do 20. rujna u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 15:11
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Poslovni summit “Gradovi i regije-generatori razvoja” održat će se od 17. do 20. rujna na Zagrebačkom velesajmu.

Poslovni summit "Gradovi i regije-generatori razvoja" održat će se od 17. do 20. rujna na Zagrebačkom velesajmu, a glavni će dio tog skupa biti međunarodna konferencija "Investicijski projekti, potencijali i politike", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu.

Misija trodnevnog skupa, kako je istaknuto, bit će povezivanje poslovnih i i institucionalnih subjekata u cilju poticanja hrvatske izvozne i investicijske konkurentnosti te uspješnog pozicioniranja u europskim i globalnim okvirima.

Riječ je o prvom međunarodnom događaju ovakvog tipa u Hrvatskoj, kojim se želi Zagreb pozicionirati na karti utjecajnih europskih metropola u kojima se raspravlja o relevantnim temama iz poslovnog svijeta, rekla je direktorica Zagrebačkog velesajma Marina Pavković.

Dodala je da su gradovi i regije nositelji snažnih gospodarskih promjena i da kao takvi izravno utječu na jačanje investicijske aktivnosti, rast izvoznih resursa, povećanje zaposlenosti i razvoj nacionalnih gospodarstava.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je da "Zagreb treba biti nositelj pozitivnih promjena, a ne lokomotiva razvoja. Zagreb treba biti jedna od glavnih karika u suradnji regija i država“. Dodao je da je Beč uzor kojem trebamo težiti.

Pokrovitelji summita su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Na zamolbu novinara da komentira riječi ministra poduzetništva Gordana Marasa da lokalna zajednica treba više štedjeti, Bandić je kazao da je već prije četiri mjeseca uputio Gradskoj skupštini prijedlog proračuna i da su od 1. srpnja plaće u gradskoj upravi smanjene od 4 do 15 posto, te da će se svake godine broj zaposlenih smanjivati za 5 posto. „Poručujem im da budu hrabri i naprave ono što smo napravili u Zagrebu, iako smatram da su zakasnili“, rekao je Bandić.

Na upit o koaliciji HDZ-a s HSLS-om kazao je da on ima danas koaliciju s građanima Zagreba, a sutra s građanima Hrvatske.

Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba, složila se da ima mjesta za dodatne uštede, ali pritom istaknula da u ukupnom javnom dugu zemlje lokalne jedinice pridonose sa svega 2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close