Končar ušminkao Medenu s 25 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 05. srpanj 2017. u 07:47
Hotel sada raspolaže sa 612 soba u koje može smjestiti 1100 gostiju

Za financiranje druge faze ulaganja novac se planira namaknuti kroz kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak te stranih banaka.

Hotel Medena, bivša državna tvrtka lišena dugova restrukturiranjem kroz predstečajnu nagodbu, nakon uspješne dokapitalizacije od strane njezinog većinskog privatnog vlasnika tvrtke Kermas energija Danka Končara, ovu sezonu posjetitelje dočekuje s renoviranim objektima, ostavljajući iza sebe kao velik uteg u poslovanju kategoriju 2 zvjezdice.

Prema riječima samog Končara, od studenog 2016. do lipnja 2017. odvijalo se renoviranje hotela Medena u koje je uloženo oko 25 milijuna kuna, što je rezultiralo podizanjem kategorije hotela na tri zvjezdice, i na današnji dan hotel raspolaže sa 612 soba u koje može smjestiti 1100 gostiju. U sklopu renovacije najznačajniji zahvati su napravljeni po pitanju instalacija, ventilacije i klimatizacije. 

 

140 tisuća

noćenja ostvarili lani, a to je cilj i za ovu sezonu

Uskoro i bazen
Ukupno 128 soba je potpuno renovirano dok su ostale osvježene, preuređen je restoran, obnovljena je fasada, dio hortikulture i okoliša hotela je uređen, a uskoro će biti pušten u rad bazen koji se nalazi u sklopu plažnog objekta. Zbog radova na uređenju kapaciteta te otklanjanju nedostataka da bi hotel mogao zadovoljiti uvjete za tri zvjezdice početkom godine smanjeni su raspoloživi kapaciteti zbog čega je 2017. i s manjim brojem noćenja. Ipak, pad se planira nadoknaditi do kraja godine. Končarevi 'ušminkani' hoteli planiraju završili 2017. s istim brojem noćenja kao i lani, kada je ostvareno oko 140.000 noćenja, odnosno 11% više nego 2015.

No, nakon toga na red dolazi i nova faza ulaganja koju je Končar najavio u sklopu investicijskog projekta predviđenog za Medenu u vrijednosti 30-ak milijuna eura za čije se financiranje planiraju namaknuti kreditna sredstva od HBOR-a te stranih banaka.  "Ulaganja se odnose se na postojeći hotel i idu u smjeru podizanja kvalitete usluge, edukaciju, profiliranje kadrova, a sve kako bismo zadovoljili organizacijske i profesionalne potrebe te radi boljeg pozicioniranja na tržištu. Dodatnim ulaganjima investirat ćemo u nove hotele koji će zamijeniti postojeći hotel i vratiti nekadašnji sjaj poznatom turističkom području", kaže .

U trezoru 19,86%
S obzirom na to da su potrebna velika ulaganja u podizanje na visoke standarde kojima privatnik vlasnik teži doznajemo da  daljnjega tvrtka neće biti na burzi. Medena u trezoru drži pozamašni paket vlastitih dionica, čak 19,86% temeljnog kapitala. Veći dio je rezultat otkupa od dioničara koji su se na izvanrednoj skupštini u siječnju usprotivili povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu te postavili zahtjev za otkup uz pravičnu cijenu. Trenutno ne postoji posebna namjena za te dionice, a iz Medene još poručuju da će obavijestiti javnost dođe li do konkretnijih aktivnosti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Genijalna ideja,uzmes kredit od drzavne banke uz pocek i 2%kamata i obnavljas hotele. Pa zar nije taj koncar neki milijarder?!? A austrijancima u valamaru su dali preko 700 milijuna preko hbora za obnovu hotela a oni sebi dividende isplacuju. Hrvatska je jednostavno fail state i nema nam pomoci

New Report

Close