Končar spašava Brodotrogir najmom zgrada i parkingom?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2019. u 09:34
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Obje tvrtke, navodi dnevnik, imaju blokirane račune dulje od 60 dana, a da bi se spasile od stečaja, dale su prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe.

Pokrenut je predstečaj Brodotrogira d. d., krovne tvrtke koja posjeduje udjele u dvanaest poduzeća u koje je raspoređeno 700 radnika, piše u petak Večernji list postavljajući pitanje spašava li vlasnik Danko Končar tvrtku najmom zgrada i parkingom.

U predstečajni postupak ide i tvrtka Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., preko koje se odvija brodograđevna djelatnosti. Na tu je tvrtku prenesena koncesija na pomorsko dobro, ali i vlasništvo nad zgradama, strojevima i alatima,piše Večernji list.

Obje tvrtke, navodi dnevnik, imaju blokirane račune dulje od 60 dana, a da bi se spasile od stečaja, dale su prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe.

Sustav trogirskog škvera u probleme je upao u prvoj godini poslovanja u kojoj nije bilo isplata iz državnog proračuna vezanih za program restrukturiranja. Time je propalo spašavanje Brodotrogira, u koji je država nizom sanacija od 1992. godine investirala ukupno 4,3 milijarde kuna. Pozitivno je tek da Končarovo brodogradilište nema aktivnih državnih jamstava pa njegova propast neće daljnje osiromašivati džepove građana, ističe Večernji list.

Podsjećaju da je Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija, privatizirala još 2013. godine Brodotrogir na temelju plana restrukturiranja koji je odobrila Europska komisija. On je uključivao dotacije države od ukupno 380 milijuna kuna, a za održavanje brodograđevne djelatnosti, s obzirom na to da je plan podrazumijevao diversifikaciju poslovanja tako da brodograđevne djelatnosti donose 60 posto prihoda, a 40 posto prihoda nove djelatnosti poput megamarine, servisne baze i poslovno-turističke zone.

Končar u nagodbi predlaže da se dug PBZ-u od 92,4 milijuna kuna isplati u cijelosti, ali da se reprogramira na rok od deset godina. Drugi je najveći vjerovnik sam Končar, koji potražuje pozajmicu od gotovo 92 milijuna kuna. On predlaže da se 70 posto duga otpiše, a 30 posto vrati u roku od osam godina. Isto predlaže i svim ostalim dobavljačima kojima je ostao dužan. Radnicima bi njihovih 900 tisuća kuna isplatio u cijelosti. Plan predviđa i mjere operativnog restrukturiranja, pri čemu se izdvajaju i nove usluge – naplata parkirališta, kao i novi najmovi poslovnih prostora, alata, opreme, navodi Večernji list.

Dodaju da je iz plana vidljivo da se ostvaruje prvotni plan o gašenju brodogradnje na području Trogira. Prijedlog nagodbe vjerovnika Hrvatske brodogradnje nije prihvaćen pa nije ni objavljen jer je sud tražio njegovu dopunu, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close