Končar: Obavili smo tek 20 posto posla u restrukturiranju trogirskog škvera

Autor: Suzana Varošanec , 09. srpanj 2014. u 22:00
Danko Končar i Nenad Končar imaju velike poslovne planove u Trogiru/FOTO

Končarova tvrtka Kermas energija u nautički turizam i servisnu djelatnost planira uložiti 360 milijuna kuna, a snima i Hotele Medena.

Nenad Končar, član Uprave tvrtke Servisni centar Trogir iz sustava Brodotrogira, u vlasništvu njegova oca Danka Končara, dan uoči otvaranja nove marine Trogir, inače velikog događaja za škverane i lokalnu sredinu, boravio je u Sloveniji.

Sa službenog puta u telefonskom razgovoru za Poslovni dnevnik poručio je da svečanost otvaranja na kojoj se očekuje i premijer Zoran Milanović ne bi smjela skrenuti pozornost s onoga što je primarno. Fokus je, naglašava, na restrukturiranju cijelog brodogradilišta koje zapošljava nešto manje od tisuću ljudi, a posla ima dovoljno. "U restrukturiranju Brodotrogira obavljeno je 20 posto posla, a ovaj mali uspjeh daje nam podstreha za dalje. Sve moramo ogranizirati tako da radnici mogu biti zadovoljni sa svojim primanjima", izjavio je N. Končar. U novu marini – nalazi se na sjevernoj strani otoka Čiova, preko puta stare povijesne jezgre, dosad je investirano 77 milijuna kuna. Radove je izveo splitski Pomgrad, građevinar bogatoga iskustva upravo u gradnji marina, pa će ona svoje prve goste primiti već ove sezone. Po njezinom završetku gradnja se nastavlja, potvrdio nam je Končar koji je nedavno kao pojačanje stigao u Upravu SCT-a.

Taj dio biznisa čini sporednu djelatnost – servis raznih plovila, od brodica do tankera, važan je jer angažira dio zaposlenika škvera. Zajedno s marinom, prihodovno malim punjačem, stavljen je pod upravljačku  kontrolu novog vlasnika, i to neposredno nakon dokapitalizacije SCT-a sa iznosom od gotovo 21 milijun kuna. Ove godine planiraniprihod od marine i servisa iznosi oko 10 milijuna kuna. No, slijede novi potezi investitora, a ukupno ulaganje u nautički turizma i servisnu djelatnost iznosi oko 360 milijuna kuna, potvrdila je glasnogovornica tog brodogradilišta Ivana Mitar. Do sada je uloženo i više od navedenih 77 milijuna, kaže Mitar, jer je trebalo investirati unutar škvera da bi se krenulo u izgradnju marine, a isto tako i u ekologiju i servisnu djelatnost. To je tek dio zanimljive ulagačke iskaznice projekta trogirske marine s težnjom prve kategorije s vezovima u moru i na suhom, te s mogućnošću održavanja jahti, ali i raznih plovila.

U planu je da će u 2018., dakle nakon druge i treće faze, imati ukupno 256 vezova za plovila dužine od 12 do 25 metara i 30 vezova za mega jahte do 120 metara dužine. A već  danas u ponudi, uz različite prateće sadržaje, ima 133 veza u moru i 80 na kopnu za brodove veličine do 25 matra, kao i četiri za mega jahte do 50 metara. Ta prva faza realizirana je u rekordnom roku, ističe Končar napominjući da na takav način rade sve stvari. Ne možete upješno restruktirati ništa što je velikog kalibra ako ne radite ciljano, planski i brzo, i najbolja investicija u tom slučaju pada u vodu, Končareva je filozofija koja zasad još čeka na plodno tlo kad je riječ o još jednom projektu 'zapasanom' u Trogiru.

Riječ je o Hotelu Medena, potencijalnom turističkom dragulju, koji u predstečajnom postupku prema izglasanom planu financijskog restrukturiranja treba preuzeti Končareva Kermas energija. Nakon uspješnog završetka dugog procesa privatizacije, Brodotrogir je brzinski iskoračio u pravcu razvoja nautičkog turizma i nautičkog servisa, no dok se gradilo i investiralo brzina nije karakeristika sudskog postupka koji slijedi nakon izglasanog plana za tvrtku Hotel Medena. Naime, kako nam je rekao, ona je u postupku predstečajne nagodbe na Trgovačkom sudu u Splitu, a taj je postupak, tvrdi, vrlo spor. Iako ističe da predstečajna nagodba nije zaustavljena, i njemu je neobjašnjivo zašto sudska faza toliko dugo traje u ovom slučaju, otegla se praktički na pola godine.

"U ovom slučaju se doista dugo čeka, a ne bih ulazio u detalje. No, mogu reći ako svi želimo zdravo gospodarstvo, svatko mora obaviti svoj dio posla efikasno i časno", navodi Nenad Končar.Brzina je za njega jedan od tri ključna poslovna cilja postavljen u borbi za nove poslove. Trogirski se škver u globalnim uvjetima sad najviše tuče za poslove s Kinezima, Južnokorejancima i Japancima, tvrtkama koje su redom brze, efikasne i konkuretne na svjetskoj razini. Nije nam lako, ali moramo biti kao i oni. Iako to nije lako postići, alternative nema, naime, inače tvrtke neće biti. To su zakonitosti tržišta i uvjereni smo da se sve što je zacrtano može napraviti, zaključuje Končar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close