KONČAR-Institut: Ponuda u segmentu monitoringa OIE

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 13:13
Croenergo.eu

U sustavima monitoringa ugrađena je opširna baza znanja o obnovljivim izvorima energije.

Monitoring obnovljivih izvora energije predstavlja cjeloviti, neovisni sustav kojeg čine sklopovska i programska komponenta. Svrha sustava monitoringa je mjerenje, praćenje, obrada, pohrana i prikaz niza procesnih veličina koje su karakteristične za sustave obnovljivih izvora energije. U sustavima monitoringa ugrađena je opširna baza znanja o obnovljivim izvorima energije. Korištenjem sustava monitoringa moguće je obavljati specifične analize i optimiziranja rada sustava obnovljivih izvora energije.

Monitoring autonomnih sustava napajanja je cjelovito rješenje koje se realizira kao elektronički sustav mjerenja, obrade, pohrane i prezentacije procesnih veličina sustava napajanja. Rješenje implementira mjerenje svih bitnih procesnih veličina u hibridnim autonomnim sustavima napajanja. Mjerni rezultati se obrađuju s ciljem analize i zaključivanja o stanju sustava te pohranjuju u udaljenu bazu podataka. Svim mjernim podacima je moguće pristupiti korištenjem udaljene komunikacije prema sustavu monitoringa. Na osnovu opširne baze znanja, moguće je korištenjem mjerenih veličina obavljati složene analize i optimiziranja rada autonomnih sustava napajanja. Evidentirani alarmi se mogu proslijeđivati nezavisnom serveru.

Monitoring vjetroagregata realizira se kao neovisan ugradbeni računalni sustav s pripadnim senzorima koji ima zadatak kontinuiranog nazora stanja konstrukcije i ranog otkrivanja kvarova. Sustav monitoringa mjeri različite procesne veličine kao što su vibracije, naprezanja ili električne veličine. U sustav monitoringa implementirano je sistemsko znanje o nadziranom procesu što mu omogućuje automatsko prepoznavanje nedozvoljenih i potencijalno opasnih stanja. Sustav dugoročno bilježi sve podatke i sprema ih na udaljenom serveru za naknadne analize. Koreliranjem njihova iznosa sa mjerenim vibracijama i naprezanjima moguće je dobiti dublji uvid u rad sustava potreban za složenije analize i optimiranje pogona.

Cijeli tekst dostupan je u četvrtom broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku http://issuu.com/energomedia/docs/net-vol04 . Također cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka http://www.croenergo.eu/NACIONALNI-ENERGETSKI-TJEDNIK-4-14348.aspx .

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
 

Komentirajte prvi

New Report

Close