Končar danas u Puli napokon priznaje ulazi li u Uljanik

Autor: Marija Brnić , 03. prosinac 2018. u 13:22
Poduzetnik i dalje stoji kao strateški partner pulskoga brodogradilišta/Duško Marušić/PIXSELL

Iako i radnici i država dvoje je li spreman financijski podmetnuti leđa, uprava Končara još nije isključila.

Hoće li Danko Končar sudjelovati u restrukturiranju Uljanika, upravi pulskog brodogradilišta trebao bi jasno izreći danas na zakazanom sastanku u Puli.

Iako svi, od radnika do predstavnika države, dvoje je li on spreman ozbiljno financijski podmetnuti leđa da bi se Uljanik koji je na izdisaju mogao podići, Končara uprava tvrtke još uvijek nije isključila iz programa restrukturiranja koji je svojedobno i korijen po smjernicama koje je Končar davao kao odabrani strateški partner. Za sindikate Končar ozbiljnost treba dokazati brzom pomoći za isplatu plaća, za početak razlike između isplaćenog minimalca i pune plaće za rujan, no takvo što je još prije nekoliko mjeseci, nakon jedne pozajmice, kao ponovnu opciju Končar isključio.

Za državu Končar ovaj put ozbiljnost može pokazati samo ako dođe s bankovnim jamstvom da će u Uljanik odmah unijeti potreban kapital za nastavak poslovanja. Na razini rješenja nismo se, kaže sugovornik iz vladinih redova, još maknuli s pozicija iz srpnja, kada je tadašnja uprava donijela program restrukturiranja koji je kasnije i Europska komisija ocijenila neodrživim. Još uvijek nema pomaka, a sa svakim novim danom trošak restrukturiranja i za državu i strateškog partnera raste.

 

660 milijuna

eura koštat će program restrukturiranja Uljanika

Iz resornih ministarstava ne vide problem da država uđu u program restrukturiranja i s takvim financijski većim teretom, ali s druge strane potrebna je i jednaka spremnost i snaga strateškog partnera. Pat poziciju dodatno komplicira i činjenica da Uljaniku manjka poslova na kojima bi se bazirao tako financijski zahtjevan program i da bi za njega dobili suglasnost u Bruxellesu.

S druge strane i nastavak štrajka kojim radnici ponovno žele pritisnuti da im se osigura novac za plaće, a koji predviđa i blokadu na gradnji polarnog kruzera za naručitelja koji je u međuvremenu preuzeo nedovršeni brod i sam ga dovršava u pulskom brodogradilištu. Time bi, a svjesni su toga i radnici, rezali i zadnju granu ostavljajući škver bez povjerenja naručitelja koji je izražavao spremnost suradnje kada Uljanik izađe iz gliba. Ne bude li iznenađenja sa sastanka s Končarom, traženje novog partnera podrazumijeva vraćanje slučaja na početak, od dubinskog snimanja, utvrđivanja stanja i rješenja da formalnih ponuda i odluka, a jasno je već svima, toliko vremena Uljanik nema.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Želite li zaraditi osnovne poslove od kuće koristeći stolno ili prijenosno računalo 4 do 6 sati dnevno, platiti 91 dolara po satu i primati ček svaki tjedan i odabrati svoje radno vrijeme …

Zatim pogledajte ovu vezu/……>>>>> http://www.WebJob33.Com

Točno. Mene ipak više brine da populistička vlada ne potpiše kakav štetan ugovor s tim Končarom.

Sva socijalistička poduzeća u dugovima gledaju na “strateške investitore” kao na ovce za šišanje – on će dati pare, a mi ćemo nastaviti po starom. Nije čovjek naivan da vam samo tako podijeli 100 milijuna eura.

New Report

Close