Konačno precizna pravila za procjenu vrijednosti nekretnina

Autor: Marija Brnić , 10. lipanj 2014. u 22:01
Odzvonilo aferama tipa Planinska/Igor Kralj/PIXSELL

Pravilnikom će se detaljno odrediti pravila postupanja, parametri i formule za procjenu nekretnina.

Županijski sud u Zagrebu više ne bi trebao doći u neugodnu situaciju poput najnovije, da mu Građevinski fakultet dade "košaricu" za procjenu vrijednosti nekretnine u aferi Planinska, jer "to nije njihov posao". Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti novu uredbu o procjeni vrijednosti nekretnina, kojom se konačno uspostavlja sustav procjenjivanja i definira tko može biti procjenitelj vrijednosti nekretnina.

Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir kaže nam kako je u odnosu na nacrt uredbe koji je početkom godine pušten u javnu raspravu uneseno dosta promjena, a najvažnija je da se odustalo od procjeniteljskih povjerenstava koja bi se osnovivala po županijama i velikim gradovima. Uredba, objašnjava Uhlir, nema snagu za osnivanje takvih povjerenstava, te će se to provesti naknadno, putem zakona o procjeni vrijednosti nekretnina. Na njegovoj pripremi će se raditi praćanjem primjene uredbe u praksi, a prijedlog se u proceduri može očekivati potkraj ove godine. Sama uredba trebala bi stupiti na snagu već potkraj lipnja, točnije osam dana nakon objave u Narodnim novinama.

U međuvremenu će se, dodaje Uhlir, donijeti i pravilnik. Njime se u detalje određuju pravila postupanja, parametri i formule za procjenu vrijednosti nekretnina, što, ističe zamjenik ministrice, procjenitelji u Hrvatskoj dosad nisu imali. Zbog toga su i bile moguće pojave, posebno u velikim korupcijskim aferama, da se procjene više vještaka i institucija, uključujući i Poreznu upravu, drastično razlikuju. Uredbom će biti obuhvaćene i nekretnine u državnom i privatnom vlasništvu, a procjeniteljima i naručiteljima procjena posebno će koristiti to što će procjene ubuduće imati status međunarodno priznate procjene.

Uredba je usklađena s međunarodnim procjeniteljskim standardima, a korištena su iskustva Njemačke, koja ima najdulju pravnu regulativu u tom segmentu. Donošenje uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina inače je obveza po direktivi Europskog parlamenta s početka godine, a zanimljivo je da se u nas poklopila i s donošenjem novog zakona o izvlaštenju i određivanju naknade. Ipak, sama uredba u pravnim i financijskim krugovima doživljava se ponajprije kao uvod u uvođenje poreza na nekretnine. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovima na vlasti se ne može vjerovati, ama baš ništa. Sva pravila, zakoni, uredbe, koje smišljaju – imaju za cilj što lakše uvlačenje ruku države u džepove građana (svojih podanika)

opet nešto revolucionarno iz Vlade…sam riječ-konačno je negativna ?!? jer prije tog sve je bilo krivo, a sad će s novim uredbama, pravilima, pravilnicima, formularima,agencijama, odborima, zakonima i aneksima sve riješit.
Politika brutalno upravlja gospodarstvom i društvom, svoj nadzor, utjecaj i novac ne pušta, što više ugrađuje ih u zakone! Neokomunizam

postoje samo tri parametra u procijeni. lokacija, lokacija i lokacija.

New Report

Close