Komunalni doprinos tek nakon dozvola

Autor: Ante Pavić , 10. prosinac 2013. u 14:18
Platili bi jednokratno, ili u roku 10 godina, uz kamatu šest posto godišnje/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Infrastrukturu bi prenijeli na jedinicu lokalne samouprave, a plaćali bi nakon upisa u zemljišne knjige.

Hrvatska udruga developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca danas će na sjednici Upravnog odbora raspravljati o prijedlogu redefiniranja komunalnog i vodnog doprinosa.

Kako tvrde u Udruzi, prijedlogom koji već godinu dana pokušavaju predstaviti izvršnoj vlasti ne žele ukinuti doprinose nego prebaciti obveze u fazu prihodovanja iz nekretnine. Cilj im je, ističu, olakšati investicije, vlasnicima stanova omogućiti smanjenje cijene te osiguravanje otplate neovisno o kreditu, dok država dobiva mehanizam koji s jedinicama lokalne samouprave može poticajno djelovati na cijene stanova. Denis Ćupić, predsjednik Udruge, kaže da žele suradnju s Ministarstvom graditeljstva kako bi raspravili prijedloge. Prijedlogom se određuje maksimalna visina doprinosa. Udruga predlaže da se u Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o prostornom uređenju i gradnji ugradi mogućnost prebijanja radova potrebnih za uređenje građevne čestice s budućom obvezom komunalnog doprinosa.

Investitor se tako obvezuje sagraditi infrastrukturu koju nakon završenih radova prenosi na jedinicu lokalne samouprave (JLS) ili javna društva JLS-a uz uvjet izmijenjenih propisa o komunalnom doprinosu. Ako je investitor izvodio radove, eventualni preostali iznos komunalnog doprinosa dospijevao bi po pravomoćnosti uporabne dozvole i upisu objekta u zemljišnu knjigu. Investitor bi ga mogao platiti jednokratno, ili u roku 10 godina, uz realnu kamatnu stopu od oko šest posto godišnje. Sve te odredbe odnose se i na obvezu vodnog doprinosa.

Država ima element zaštite jer je moguće ugraditi ograničenje amortizacije ako naplata nije redovita i uvećati poreznu obvezu. "Država, kao i jedinice lokalne samouprave, može prisilnom naplatom zastititi svoje obveze i osigurati naplatu te steći pravo upisa potraživanja na nekretninu", navode u Udruzi. Kod stanova obveza nastupa prodajom stanova, za koju se u računu mora iskazati vodni i komunalni doprinos. Kupac može na temelju toga zatražiti reprogram na 10 godina. Na taj se način za državu i JLS-ove otvaraju i modeli subvencioniranja stambene gradnje. Tijelo provedbe postaje porezna uprava, koja ima pristup kompletnoj evidenciji. Ona postaje centralno tijelo evidencije, a službe Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave stručno tijelo u postupku. 

Zemljišne knjige

Uporabna, pa plaćanje 

Upis objekta u zemljišne knjige postao bi uvjet prava naplate doprinosa jer se zbog okolnosti da godinama nije moguće upisati nekretninu u zemljišnu knjigu zbog neprovedenih statusnih promjena stvara situacija da na takve objekte nije moguć upis hipoteka, pa banke gube povjerenje u projekte. Bankarski sektor dobiva višu razinu povjerenja u zemljišnu knjigu, omogućuje se argumentirano izdavanje gradevnih dozvola, pa i uporabnih, koje nisu pravno potpune dok se ne riješi knjižno vlasništvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close