Komora: Zakon zabranjuje prodaju Gradske ljekarne Zagreb

Autor: Marija Crnjak , 15. studeni 2013. u 16:28
U Komori strahuju od mogućeg manevra u režiji Holdinga/FOTOLIA

Nije to trgovačko društvo već zdravstvena ustanova čiji je osnivač Grad i osnivačka se prava ne smiju prenositi, kažu u Ljekarničkoj komori.

Ideja šefa Zagrebačkoga holdinga Slobodana Ljubičića da na neki način privatizira Gradsku ljekarnu Zagreb teško će se moći realizirati jer takvo što vrlo jasno zabranjuje Zakon o ljekarništvu.

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) na Ljubičićevu najavu digli su se na stražnje noge i na problem ovih dana planiraju upozoriti ministra zdravlja Rajka Ostojića. Ljubičić je u intervjuu Poslovnome dnevniku kazao kako će neke Holdingove tvrtke koje se bave tržišnim djelatnostima morati na tržište. "Ako se mene pita, imamo Gradske ljekarne, a ne mislim da se možemo konkurentno baviti tim biznisom", kratko je objasnio. Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan objašnjava zbog čega privatizacija Gradske ljekarne Zagreb nije moguća."Za razliku od ostalih tvrtki u sastavu Holdinga koje Grad planira staviti na tržište, GLJZ nije trgovačko društvo, već zdravstvena ustanova čiji je osnivač Grad Zagreb.

Zakonom o ljekarništvu, odnosno njegovim izmjenama iz ožujka 2008. godine, propisano je da prijenos osnivačkih prava nad ljekarnama čiji je osnivač županija na druge pravne ili fizičke osobe nije dopušten", ističe Portolan. Navedene izmjene zakona donesene su u skladu s protivljenjem Komore liberalizaciji ljekarničkoga tržišta, koja je gotovo uslijedila nakon što su ljekarničke lance formirale tvrtke poput Atlantica i Medike. Stav Komore, koji je dosad podržao svaki ministar zdravstva, uključujući aktualnog, bio je da ljekarništvo ne smije funkcionirati kao trgovina, jer bi to kroz urušavanje ljekarničke struke ugrozilo i javno zdravlje i sam zdravstveni sustav.

 Iz istog razloga postoji i mreža ljekarni koja se ne smije probijati, kao i odredba da u ljekarni uvijek mora biti magistar farmacije. Ljubičić je, međutim, već jednom uspio pronaći način za zaobilaženje zakona kad je 2009. uspio pripojiti Gradsku ljekarnu Zagreb Holdingu, zbog čega je Komora podnijela tužbu Upravnome sudu, no njezin ishod još nije poznat. Upravo zbog tog manevra u Komori se pribojavaju da će Ljubičić opet pronaći rupu u zakonu i ostvariti svoj naum te tako podebljati proračun Holdinga.

Komentari (9)
Pogledajte sve

miami, ne radi se o mojoj ili vašoj inventivnosti nego jednostavno o financijskim potezima županove stranke …..

Benčić-jur, ja sam mislila da ste financijski inovativniji….

“dobivena novčana sredstva županija je pretvorila u avans bonifikacija za buduće nabavke roba” – bez šire elaboracije, kupoprodaja je pretvorena u bonifikaciju tek kada se na namjeravani posao nije mogla ishoditi suglasnost Ministra nadležnog za zdrastvo, a što se tiče poslovne genijalnosti tog poteza on je valjda poslužio kao predložak za monetizaciju autocesta (jednako kako se ne zna koliko su ljekarne profitirale/izgubile na unaprijed naplaćenim bonifikacijama, tako se ne zna kolika će biti cijena cestarina u godinama nakon monetizacije.

Sve je jasno, nemojmo se lagati.

http://www.nacional.hr/clanak/24843/desetljece-vladavine-shimadzua-uz-pomoc-hebranga

New Report

Close