Komora nudi partnerstvo za ruralni razvoj

Autor: Božica Babić , 21. siječanj 2014. u 22:00
Matija Brlošić, Poljoprivredna komora/M. Mrkonjić/PIXSELL

S Jakovinom žele aktivno sudjelovati u programu teškom 332 milijuna eura.

Poljoprivredna gospodarstva u Europskoj uniji potpore za proizvodnu 2013. dobila su prije isteka te godine, dok hrvatski poljoprivrednici tek očekuju novac, i to samo 48 posto od visine određene zakonskim okvirom.

Stoga je novo-staro vodstvo Poljoprivredne komore, izabrano prošle godine u prosincu i predvođeno predsjednikom Matijom Brlošićem, u utorak na radnom susretu s resornim ministrom Tihomirom Jakovinom razgovaralo o problemima koji tište hrvatsko selo i poljoprivredu. Tek načelno mogu biti zadovoljni najavljenim smanjenim iznosom, kazao je Brlošić i od ministra zatražio neka poljoprivrednici što prije dobiju pisane obavijesti u kojima će uz visinu njihovih godišnjih prava na potpore stajati i koliko će tko konkretno dobiti u prvoj, a koliko u drugoj tranši isplate najavljenoj za lipanj. Nezadovoljni su, iznijeli su ministru, i aktualnim statusom Poljoprivredne komore, a od Jakovine očekuju aktivnije mjere za povećanje ukupne proizvodnje u agraru.

Tek kada se na poljoprivrednim gospodarstvima stabiliziraju izvori prihoda, ocjenjuje Brlošić, moguće je razgovarati o mjerama i modelima kojima bi se postigla znatno veća proizvodnja u svim sektorima. S obzirom na to da program ruralnog razvoja još nije usvojen od Vlade, a riječ je o golemih 332 milijuna eura na godišnjoj razini, vodstvo Poljoprivredne komore ponudilo je ministru aktivnu ulogu, žele postati partneri u kreiranju tog programa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close