Komisija žuri postaviti ministra financija EU

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2018. u 10:16
Foto: Reuters

Velika tema je svakako i inicijativa o postavljanju ministra financija i ministra gospodarstva Europske Unije.

Početkom siječnja na snagu je stupila najopsežnija financijska EU regulativa Mifid II, koja bi trebala spriječiti manipulaciju cijenama na tržištu kapitala, ali i uvesti veću transparentnost u fondovsko tržište i proces donošenja odluka fond menadžera. Međutim pravi cilj direktive je utrti put za jedinstveno tržište, financijsku i bankarsku uniju na području Europske unije, piše Večernji list.

Inzistiranje Europske Komisije na većem ujedinjenju financijske politike i industrije kako bi se EU suprotstavio američkim financijskim tržištima ne nailazi na plodno tlo u velikim državama, a bez još nekoliko poteza ni Mifid II neće postići konačan cilj. Njemačka je tako vrlo otvoreno odbila inicijativu nazvanu Edis koja se odnosi na zaštitu bankovnih depozita pod obrazloženjem da ne želi da europska zaštita rezultira slabijom regulacijom banaka na nacionalnoj razini te da neće dizati obveznu zaštitu depozita s granice od sto tisuća eura bez ‘čišćenja’ poola loših kredita u bankarskom sustavu.

Velika tema je svakako i inicijativa o postavljanju ministra financija i ministra gospodarstva Europske Unije. Početkom prosinca iz Komisije su čak pristigli i dokumenti u kojima se definiraju zadaće budućeg ministra financija.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close