Komadina i Obersnel pomirljivo oko ‘separatističkih ideja’

Autor: Agencija VLM , 13. svibanj 2014. u 14:14
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Logično je da župani zastupaju interese županije kao regionalne jedinice, a da ja zastupam interese grada, rekao je Obersnel.

– Mislim da kolega gradonačelnik i ja svjedočimo suradnji skoro 20 godina, u toliko godina ima tema i dilema, u nekima imamo sličan ili isti stav, u nekima različita mišljenja, poglede. Ponavljam, naše su funkcije takve da svaki interesno polazi iz onoga što zastupa. Svako toliko se otvaraju određena pitanja – kazao je danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dan nakon što je poručio kako je inicijativa gradonačelnika velikih gradova, Splita, Osijeka i Rijeke "separatistička ideja feudalnog tipa".    

Na njegovu je izjavu istodobno uslijedio odgovor riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Oštra reakcija Komadine nije ga iznenadila, ali mu je poručio da župani nisu gubernatori. Rijeka Županiji puno daje, a malo dobiva zauzvrat. I njegov je ton danas bio pomirljiv.    

– Logično je da župani zastupaju interese županije kao regionalne jedinice, a da ja zastupam interese grada. Iz rasprave koja će vjerojatno uslijediti, proizaći će, nadam se, i neko konkretno       rješenje. U svim sam svojim dosadašnjim istupima naglašavao da je moje prihvaćanje inicijative gradonačelnika Splita Baldasara motivirano činjenicom da još jednom ukažemo na potrebu drugačijeg ustroja lokalne samouprave i županija – kazao je Obersnel.    

– Za ozbiljnu reformu navodim primjer Danske. Sedam godina su radili reformu, smanjili su broj jedinica i broj regija s nekih 16, 20 na pet – dodao je Komadina napomenuvši kako su Rijeka i PGŽ inače primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Na pitanje tko je onda "gubernator", a tko "feudalac", Komadina je spremno odgovorio, evo ja sam gubernator, a Obersnel feudalac, a može biti i obratno.  

 A povod njihovog zajedničkog istupa je održavanje 3. Međunarodnog Invest Foruma u studenom ove godine, u organizaciji Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i suradnji s gradom Opatijom i Agencijom za investicije i konkurentnost. Zemlja partner na ovogodišnjem Forumu je Italija, zbog čega je u organizaciju uključeno i Veleposlanstvo Talijanske Republike u Hrvatskoj. Talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro kazala je kako je Hrvatska vrlo važan partner Italije, posebno nakon ulaska u EU, a Primorsko-goranska županija od posebne važnosti zbog blizine Italiji, zbog svoje dinamičnosti i dobre povezanosti s ostalim regijama. Prije održavanja Invest foruma u studenome, u srpnju će biti predstavljen u Rimu, a potom i u Milanu.    

Hrvatska, PGŽ i Grad Rijeka pružaju mogućnosti poslovne suradnje i ulaganja u turističke i poslovne zone, luke nautičkog turizma, projekte marikulture, energetski sektor, drvnu industriju, zdravstvo i zdravstveni turizam. Za potrebe privlačenja potencijalnih investitora bit će tiskano izmijenjeno i dopunjeno izdanje Kataloga za investitore, a za Forum i posebna mapa s brošurama poslovnih zona u Županiji većih od pet hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close