Kolovoz s rekordnih 5,2 milijarde kuna PDV-a

Autor: Jadranka Dozan , 06. rujan 2016. u 21:59
Naplaćeno 900 mil. više nego u istom lanjskom mjesecu, Fotolia

Rast trošarina posustao, tj. vratio se u normalu, PDV popravio ukupan skor.

Nakon što je proračunski najizdašniji porez, od PDV-a, u prvoj polovici godine bio ujedno i s najskromnijim rastom (nepunih jedan posto), neslužbeno doznajemo da se u kolovozu u proračun slio dosad rekordan mjesečni iznos tog poreza. Naplaćeno ga je čak 5,2 mlrd. kuna ili 900 milijuna više nego u istom lanjskom mjesecu.

Kod PDV-a su, doduše, ovisno i o rasporedu vikenda i/li praznika uobičajene mjesečne oscilacije, pa je tako npr. srpanj bio oko 340 milijuna slabiji nego godinu prije (3,6 prema 3,9 mlrd.).

S krajem kolovoza prihod od PDV-a u 2016. dosegnuo je 29,3 milijarde, što je gotovo 800 milijuna kuna izdašnije nego lani. Iako je to nešto bolji tempo i u odnosu na konzervativan plan za 2016., ekonomisti njime s obzirom na rast potrošnje i turizma nisu impresionirani. A dok je slika naplate PDV-a ipak popravila, prihod od trošarina je nakon polugodišnjeg 22-postotnog rasta (za 1,3 mlrd.) tijekom srpnja i kolovoza osjetno “ispuhao”. To, doduše, nije neočekivano, jer je prethodni zamah bio rezultat snažnog rasta duhanskih trošarina zbog ubrzanog “štancanja” markica, potaknutog skorom obvezom destimulativnih oznaka na cigarete.

Komentirajte prvi

New Report

Close